Acasa | Actualitate | Surprize mari sunt așteptate în PSD Buzău în acest an

Surprize mari sunt așteptate în PSD Buzău în acest an

14691098_316693832032335_1848442072062252838_n

Așa cum sunt așezate lucrurile în PSD acum, putem observa că liniștea din exterior ascunde multă agitație interioară, partidul fiind în pragul destabilizării. Practic, rivalitățile mai vechi dintre diverși membri sunt absorbite de rivalitatea tot mai accentuată dintre Ponta și Dragnea. Ieșirea lui Ponta în prim-plan în ultimele zile sunt un semnal clar și hotărât al lui Victor Ponta de a-și revendica întâietatea în partid.

Dacă în cazuri similare, de ieșiri publice, ale unor membri PSD, aceștia au fost imediat excluși din partid, chiar și pentru lucruri imaginate, cu Victor Ponta lucrurile stau cu totul altfel. Dragnea nu-l poate da afară imediat pe guralivul Ponta pentru că ar risca o revoltă în partid pe care n-ar mai putea-o controla. Așa încât poartă cu Ponta un război declarativ și de imagine pentru a-și reafirma întâietatea. Găsim în acest conflict similitudine cu luptele masculilor, dintr-un grup de animale, pentru poziția de mascul alfa. Cel care este învins nu părăsește neapărat grupul dar este forțat să-l accepte pe celălalt ca lider. Până când va recidiva din cauza slăbirii celuilalt.

Victor Ponta a fost mazilit de Dragnea dar a reușit să-și păstreze o armată de admiratori în partid. Practic, plecarea acestuia de la guvernare după tragedia de la Colectiv, nu numai că nu i-a slăbit imaginea, ba chiar i-a creat o poziție mai puternică în conștiința publică. Faptul că și-a dat demisia rapid, fără a-și eroda imaginea în lupte de duzină, i-a dat câștig de cauză în conștiința publică care este mai degrabă atentă la laturi sentimentale decât raționale. Iar Ponta, deși nu pare, este un tip răzbunător, poate cel mai răzbunător dintre toți politicienii cunoscuți. Numai o situație ipotetică, care să-l scoată pe Ponta din joc, l-ar mai putea ajuta pe Dragnea.

Dragnea știe aceste lucruri și vede cum Ponta luptă pentru șefia partidului dar nu poate face nimic ca să îl poată împiedica pe acesta să lupte. Dar nici nu se dă dat la o parte cu una cu două. Așa încât, luptă cu altfel de metode decât cele uzuale. Numai că, analiza la rece a acestui conflict, dă un avans sigur și consistent lui Victor Ponta. Acesta, cu sprijinul nemijlocit și decisiv al cameleonicului său socru, Ilie Sârbu, se pregătește pentru un nou mandat în fruntea PSD. Fără ajutorul lui Ilie Sârbu, Ponta nu ar avea niciun câștig. Și mai are ceva bun Ponta: o soție cu adevărat remarcabilă.

Daciana Sârbu este una dintre cele mai strălucite și lucide minți feminine din politica românească. Este poate singura prezență feminină românească cu adevărat remarcabilă în Parlamentul European. Nu ar strica deloc ca Victor Ponta să-și consulte mai des soția în probleme politice. Nu de alta, dar țara ar avea mult de câștigat. Asta pentru că Daciana are principii mult mai solide și mai sănătoase decât Victor Ponta sau Ilie Sârbu. Și mai are și un bun simț politic care lipsește chiar multor bărbați. Nici nu putem să o comparăm pe aceasta cu toate fufele parașutate în politică și care nici nu știu pe ce lume sunt dar se cred primadone.

Organizațiile din Ardeal sunt fieful lui Ilie Sârbu și ale apropiaților acestuia, Dragnea neavând prea multă trecere aici. Paradoxal, Dragnea nu este prea iubit nici de Moldova, care caută o alternativă la conducerea partidului. Surse recente dau ca inevitabilă o ruptură totală între premierul Grindeanu și Dragnea, dată fiind ambiția premierului de a avea un cuvânt hotărâtor în partid. Se pare că acesta va fi sprijinit de grupul Sârbu, care devine tot mai mare. Încet, dar sigur, lațul se strânge în jurul lui Dragnea și, în scurt timp, se va produce debarcarea acestuia. Se pare că au fost mai multe întâlniri ”prietenești” între premier și diverși interpuși ai lui Sârbu pe această temă.

Semnale vin și pe filiera Moldova. Chiar și președintele CJ Neamț ar fi transmis premierului mesaje din partea lui Sârbu. Se pare că au fost făcute câteva promisiuni acestuia, luându-se în calcul și situația în care nu va mai fi premier. Astfel, soția acestuia ar urma să obțină un post lejer și o funcție bine remunerată, iar acesta ar urma să obțină un post de comisar european.

Venirea lui Ponta va aduce schimbări și în rândul organizațiilor județene de partid, unde liderii multor organizații vor fi schimbați. La Buzău, schimbarea este una certă. Sunt luate în calcul două nume pentru șefia organizației județene: Victor Mocanu și Constantin Toma. Nu știm dacă Mocanu este la curent cu aceste evoluții ascunse din PSD și nici dacă mai urmărește să revină în PSD, dar Toma ar vrea cu siguranță șefia organizației județene. Și o poate obține dacă nu cumva și Victor Mocanu ar dori același lucru.

Dacă, în cazul lui Victor Mocanu, cunoaștem legăturile acestuia cu Victor Ponta dar și cu Ilie Sârbu, la Constantin Toma putem bănui că mai e cineva care încearcă să ”câștige” încrederea lui Victor Ponta în primarul Buzăului. Putem bănui pe Aurel Gubandru, fără a avea o certitudine. Se pare că, totuși, relațiile lui Victor Ponta cu Victor Mocanu și Constantin Boșcodeală au fost destul de strânse, suficiente pentru a opta în favoarea acestuia la conducerea organizației.

Iar dacă și Constantin Boșcodeală se va hotărî să joace, măcar de dragul unei ”revenge” așteptate, acum e momentul să o facă și să aleagă tabăra. Iar asta nu poate fi, în condițiile actuale, decât alături de Victor Mocanu, chiar dacă între aceștia au existat conflicte, dar nu atât de insurmontabile ca în cazul lui Toma. Toma, lipsit de câteva calități esențiale unui lider, precum diplomația și capacitatea de a ceda atunci când necesitatea o impune, nu poate fi o alternativă câștigătoare. Iar timpul, ne convinge tot mai mult de acest fapt.

Așadar, va fi foarte interesant și incitant pentru noi, buzoienii, ce se va întâmpla în acest an în PSD Buzău.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com