Acasa | National | Spalare de bani la Buzau impreuna cu Liviu Dragnea

Spalare de bani la Buzau impreuna cu Liviu Dragnea

dragnea-3

Afacerile din Brazilia de pe urma cărora a beneficiat preşe­dintele PSD, Liviu Dragnea, au intrat în vizorul procurorilor din ţara sud-americană. Aceştia suspectează o posibilă spălare de bani, dar şi alte infracţiuni, în cazul investiţiilor făcute pe numele prietenilor politicianului.

RISE Project, împreună cu reporteri ai postului de televiziune “Record TV”, a doua cea mai mare reţea de televiziune din Brazilia, a documentat intrările şi ieşirile lui Liviu Dragnea şi ale apropiaţilor săi în ţara de peste Atlantic. Au fost obţinute indicativele zborurilor care i-au adus în Fortaleza, oraş din nord-estul Braziliei unde şi-au desfăşurat afacerile, numerele paşapoartelor folosite precum şi datele şi orele exacte când aceştia au trecut prin punctele de frontieră. Aceste informaţii aruncă o nouă lumină asupra activităţilor ascunse desfăşurate de Dragnea şi de prietenii săi, atât în Brazilia, cât şi în România.

Zborul TP165, al companiei aeriene portugheze TAP, a aterizat pe aeroportul din Fortaleza, în seara zilei de 16 februarie 2009, în plină vară braziliană. La bord se aflau trei personaje care aveau să joace, în anii următori, roluri importante pe scena politică şi economică din România: Liviu Dragnea, Costel Comana şi Mugurel Gheorghiaş.

Dragnea, şeful PSD, avea să fie condamnat pentru fraudă la refe­rendum, dar şi să devină unul dintre cei mai puternici politicieni din România. Comana urma să fie acuzat de către DNA de păgubirea bugetului public cu mari sume de bani şi să sfârşească spânzurat în toaleta unui avion, iar râmniceanul Gheorghiaş avea de administrat, cel puţin pe hârtie, Tel Drum, firmă de pe urma căreia a beneficiat familia Dragnea şi care a jonglat cu sute de milioane de euro, bani publici.

Politicianul a trecut primul prin filtrul de frontieră de pe aeroport la orele 19,30, în timp ce celorlalţi doi le-au fost ştampilate paşapoartele o jumătate de oră mai târziu. Dragnea era, la acea dată, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, avea dreptul la paşaport diplomatic, iar acest voiaj a fost unul dintre primele în lunga serie de călătorii pe care le va face spre Fortaleza până în 2016.

Ani cu noroc 2009 a fost un număr cu noroc pentru Liviu Dragnea. Acesta a devenit secretarul general al PSD, iar, în acelaşi an, la câteva luni după întoarcerea din Brazilia, Costel Comana i-a completat în buzunar primul milion de euro, cumpărând de la politician mai multe terenuri pe care acesta le achiziţionase la un preţ mult mai mic. Tot în 2009, Tel Drum SA, companie românească cu acţionari ascunşi, se afla pe val, obţinând contract după contract din bani publici. Mugurel Gheorghiaş, fost coleg de facultate şi trupă rock cu Liviu Dragnea, era unul dintre administratorii la vedere ai companiei, de banii căreia a beneficiat din plin familia Dragnea. Şi Costel Comana, prin firma sa de transport feroviar, Regiotrans, se scălda în bani publici. Regiotrans primise nu mai puţin de 13,5 mi­lioane de euro subvenţii de la stat, după ce, în anul anterior, 2008, recepţionase alte 12,7 milioane de euro, tot cu titlu de subvenţie.

Dar, să ne întoarcem la începutul anului 2009, în Brazi­lia. Vizita începută în formula completă Dragnea–Comana–Gheor­ghiaş la Fortaleza pe 16 februarie 2009 s-a încheiat pentru Comana pe 24 februarie, când acesta s-a urcat pe cursa TP 168 cu destinaţia Lisabona, în timp ce Gheorghiaş şi Dragnea au plecat împreună, cu aceeaşi cursă, însă o săptămână mai târziu, pe 3 martie.

Comana l-a însoţit pe Dragnea şi un an mai târziu în următoarea incursiune în Fortaleza, pe 6 ia­nu­arie 2010. Cei doi au ajuns cu o zi mai târziu decât Gheorghiaş, care deja păşise pe sol brazilian în seara zilei de 5 ianuarie. Sosirile la o zi sau câteva zile distanţă aveau să devină o regulă pentru Dragnea şi Gheorghiaş, care nu au mai intrat împreună niciodată, după 2010. Au urmat aceeaşi re­gulă şi pentru plecări, cu două excepţii, în 2011 şi 2015, când, deşi au ajuns separat, s-au îmbarcat împreună în zborul de plecare.

Şi 2010 a fost un an prosper pentru cei trei, fiind şi punctul zero al afacerilor începute în Brazilia pe numele lui Mugurel Gheorghiaş. Acesta a înfiinţat firma M&J Investimentos Turisticos, companie înregistrată oficial în registrul brazilian al companiilor în ianuarie 2010, la câteva zile după ce Dragnea, Gheorghiaş şi Comana au ieşit din Brazilia. Gheorghiaş a folosit această companie pentru a achiziţiona, cinci luni mai târziu, “Casa Grande”, o vilă de lux, cu piscină, situată la malul mării, în staţiunea Cumbuco. Aici, între cocotieri, aveau Dragnea, Comana şi prietenii să-şi facă vacanţele în anii următori, jucând şi tenis, sportul preferat al preşe­din­telui PSD, după ce i-au adăugat proprietăţii un teren pentru practicarea sportului alb. |n total, Gheorghiaş a intrat în Brazilia prin Fortaleza de 13 ori, Dragnea de 16 ori iar Comana de 11 ori.

Cum ascundea „Melcul“ relaţia cu Dragnea

Cu toate acestea, Liviu Dragnea a susţinut în mai multe rânduri că nu ştie ce afaceri derulează fostul său coleg de facultate. La rândul său, Mugurel Gheorghiaş a declarat, în 2011, pentru “Adevărul”, că nu a ţinut legătura cu Liviu Dragnea: “Da, am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opţiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ţinut legătura cu el. Acum îl ştiu aşa, na, cum îl ştiu şi pe preşedintele Băsescu, de la televizor”. |n realitate, doar în 2011, Gheorghiaş a fost de trei ori în Brazilia, unde s-a intersectat cu Dragnea, iar o dată, pe 1 februarie 2011, a primit ştampila de ieşire din ţară pe paşaport la doar două minute după ce şi documentul lui Dragnea a fost ştampilat. Cei doi s-au urcat în acelaşi avion.

Sunt opt ani de la momentul când Liviu Dragnea, Costel Comana şi Mugurel Gheorghiaş au păşit pentru prima dată împreună pe pământ brazilian, iar afacerile desfăşurate de Gheorghiaş, Comana şi partenerul lor brazilian, afaceri de care a beneficiat şi Liviu Dragnea, au fost luate la ochi de autorităţile din această ţară. Procurorul brazilian Rómulo Mo­re­ira Conrado a declarat, pentru Record TV, că dacă sumele de bani folosite pentru a achiziţiona proprietăţile din Brazilia au fost obţi­nu­te ilicit, atunci este un caz de spălare de bani chiar dacă ilegalitatea a avut loc în altă ţară. El a mai adăugat că va investiga mişcările lui Campos Junior în firmele românilor şi că, dacă nu există împuterniciri reale, semnate de proprietarii firmelor, atunci ne aflăm şi în faţa unui caz de fals intelectual. Liviu Dragnea nu a răspuns întrebărilor adresate de RISE Project.

Cine este Mugurel Gheorghiaş zis „Melcul“

Unul dintre acţionarii firmei TelDrum – firmă abonată la banul public din judeţul Teleorman în perioada cât Liviu Dragnea a condus Consiliul Judeţean şi Prefectura judeţului respectiv -, râmniceanul Mugurel Sorin Gheorghiaş, fost coleg de facultate şi de trupă rock cu liderul naţional social-democrat, a înfiinţat, în anul 2010, peste ocean, o firmă pentru investiţii în hoteluri, restaurante şi alte imobiliare, conform unei alte investigaţii Rise Project. El a introdus de cel puţin şase ori în Brazilia, în perioada 2010-2011, bani descrişi drept “investiţii directe din România”.

O anchetă a cotidianului “Adevărul” din iulie 2011 arăta faptul că cei doi foşti colegi ai baronului de Teleorman, respectiv Mugurel Sorin Gheorghiaş “Melcul” şi Liviu Lucian Dobrescu “Şobo”, care au devenit acţionari majoritari, cu 44%, respectiv 43,9%, ai TelDrum, în anul 2006 nu-şi  permiteau să deţină pachetul majoritar al unei firme cu o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de euro pe an.

Gheorghiaş a fost directorul unei firme de asigurări din Buzău. |n 2006, şi-a înfiinţat propria societate de asigurări, Accentasig, şi a luat-o ca partener de afaceri pe soţia sa, Ramona. Deşi a pornit de la un singur angajat şi venituri anuale de 10.000 de euro, după ce a intrat la SC TelDrum SA, firma de asigurări a ajuns în 2009 la o cifră de afaceri de 35.000 de euro. Mai mult, în 2010, în afacerea cu asigurări a intrat şi un director al TelDrum, Petre Pitiş. Contribuţia acestuia din urmă se vede în cifre: în iunie 2010, firma Accentasig a primit autorizaţia de funcţionare ca broker de asigurări şi şi-a deschis trei filiale în Buzău. Compania figura, în urmă cu şase ani, pe site-urile de oferte de muncă, cu zece angajaţi şi cu o cifră de afaceri de peste 250.000 de euro. „Melcul” deţine la Podgoria câteva zeci de hectare de viţă-de-vie pe care o întreţine cu utilaje achiziţionate în 2007, printr-un program de finanţare al Uniunii Europene.

Sursa: opiniabuzau.ro

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com