Acasa | Actualitate | „Schimbările, într-o urbe, nu se fac doar după dorinţa edilului”

„Schimbările, într-o urbe, nu se fac doar după dorinţa edilului”

pmp1111

Dincolo de avatarurile unui sistem social într-o căutare oarbă, de 27 de ani, a unui făgaş spre normalitate, buzoienii, şi vorbim aici despre locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ, resimt o presiune în plus din partea autorităţilor locale. Dinspre Palat. Senzaţia, recunoscută, direct pe reţelele de socializare, poate fi sesizată şi în stradă, acolo unde identificăm „grupuri ţintă” supuse unor tiruri nemiloase, justificate de ideea schimbării, ideal cu care actualul primar al oraşului Constantin Toma, s-a urcat în primul fotoliu al Executivului Municipal. În aşteptarea „verdelui” comandat la semafoarele ce apar peste noapte, cetăţenii discută, ca de la prieten la prieten, indiferent de vârstă ori cartierul de provenienţă, despre viitorul lor imediat în propriul oraş, cei mai şugubeţi avansând temerea că ar putea fi posibil ca într-o dimineaţă să nu mai descopere oraşul aşa cum îl cunoşteau sau acolo unde îl ştiau! Deocamdată, civismul şi-a format taberele pro şi contra în spaţiul virtual, iar cei direct afectaţi apar, din când în când, în faţa Palatului, mărşăluind spre Prefectură, ori ţinând calea vreunui politician de la Bucureşti, cerşind salvare.

Politicienii consacraţi par să fie preocupaţi de marea guvernare, de aceea am considerat că ar fi interesante părerile celor care formează eşalonul doi, ei acumulând experienţă în cabinete parlamentare şi sedii de partide. Am avansat propunerea unei discuţii libere despre „presiunea de la Palat” preşedintelui tineretului popularilor buzoieni şi vicepreşedinte la organizaţia mare, Marius Georgescu.

 

Reporter: Domnule Marius Georgescu, consideraţi că, la acest moment, se poate vorbi despre o presiune dinspre „Palat” către cetăţean şi cum aţi explica instalarea unei asemenea stări?

Marius Georgescu: Tema dezbaterii este interesantă. Sigur că orice problematică în care este implicat cetăţeanul şi interesul său, inclusiv asigurarea unui anumit confort, în ce priveşte relaţia cu autorităţile şi aşteptările de la acestea, merită discutat. Voi încerca să expun o părere, nu neapărat ca om politic. Cred că de data aceasta este mai important ce simt ca cetăţean, ca locuitor al acestui municipiu. Se resimte o astfel de stare. Presiune vizavi de aşteptări, aşa cum ne influenţează emoţional şi măsurile care au fost luate până acum.

Rep.: Abordând varianta „Binelui” şi a „Răului”, vă rog să încadraţi acţiunile principale ale actualului Executiv al Primăriei Municipiului Buzău, până la acest moment.

Marius Georgescu: Mi-aş dori să vorbesc „de bine” despre acţiunile primarului Constantin Toma, dar nu pot spune lucruri concrete. Este adevărat că a promis schimbare, dar până acum întreprinderile dumnealui nu concordă cu binele comunităţii, la absolut toate palierele. Spre exemplu, mult discutata măsură a eliminării din organigrama instituţiei a celor 300 de poliţişti comunitari. Ideea în sine este din tabăra Binelui, numai că maniera în care primarul Toma a ales să o pună în aplicare nu m-a convins să fiu de acord cu dumnealui. Organigrama trebuia simplificată, eficientizată şi, nu în ultimul rând, să producă efecte vizavi de reducerea cheltuielilor. Dar asta nu înseamnă că trebuie să dau cu barda şi să nu mă intereseze nici o secundă viitorul acelor familii. Pentru că subiectul trebuie abordat nu prin prisma recunoaşterii unui abuz făcut de fosta administraţie, sau de şpăgile plătite la angajare, ci vizavi de arta de a evita neplăcerile de ordin social. Fosta administraţie a făcut un abuz, dar şi-a aplicat politicile sociale specifice ! Primarul Toma trebuia să repare lucrurile fără urmări grave nici de o parte, nici de cealaltă. Primarul Toma trebuie să recunoască faptul că, abordând o manieră pompieristică în rezolvarea acestui caz, a instalat precaritatea în siguranţa financiară a familiilor respective, în plus, a dublat cheltuielile Primăriei pe acest segment al Organigramei, pentru că, după cum se ştie, poliţiştii locali au obţinut anumite drepturi în Instanţă, la care trebuie să spun că şi noi, organizaţia popularilor buzoieni, am contribuit.

Rep.: Degajarea zonei Pieţei Centrale nu se încadrează la „Bine”?

Marius Georgescu: Cu certitudine. Numai că şi aici acţiunile primarului, cel puţin în parte, au fost reprobabile. Ilegalităţile trebuia să fie oprite în acea zonă, la fel cum şi problematica urbanistică era un capitol ce necesita rezolvare. Dar şi aici a fost vorba despre factorul uman. Fosta administraţie a întreţinut un abuz permiţând instalarea şi mai ales proliferarea tarabelor şi chioşcurilor de toate dimensiunile şi formele. Motivul l-am explicat. Că a mutat chioşcurile şi tarabele cu cărţi, asta este o problemă de optică şi simţ urbanistic personal. Acolo consideră primarul Toma că este locul lor. În schimb, din zona Bisericii Sfinţii Îngeri era asigurat traiul mai multor familii. Cred că noi, ceilalţi locuitori ai municipiului am fi înţeles dacă acei agenţi economici erau lăsaţi să încheie anul fiscal, de exemplu, pentru ca, între timp, ei împreună cu municipalitatea, să identifice o rezolvare decentă. Cred că în acest caz primarul Toma ar fi trebuit să acţioneze ghidat de vorba din popor: „Dacă poţi face bine, ce-ţi trebuie duşmani?”. În schimb, încep să înţeleg rostul modificărilor în cascadă în traficul rutier pe raza municipiului, dar nu aş fi surprins să descopăr, într-o dimineaţă, un sens giratoriu chiar pe platoul Dacia!

Rep.: La ce ar folosi?

Marius Georgescu: Evident, este o glumă, dar primarul Toma ar trebui să înţeleagă că schimbările în acest oraş nu se fac doar după dorinţa dumnealui… schimbările, într-o urbe, nu se fac doar după dorinţa edilului!

Rep.: Primarul Toma vorbeşte, prin intermediul reţelelor de socializare, în mod regulat cu cetăţenii şi îi informează despre intenţiile sale şi ale administraţiei pe care o conduce…

Marius Georgescu: Este un lucru bun, fără discuţie. Dar şi cetăţeanul Marius Georgescu, asemeni multora dintre buzoieni, este curios despre ce mai spune şi promite primarul Toma, şi îl citeşte la fiecare postare. Şi aş vrea să abordez un alt segment din activitatea reală a primarului Toma, pentru că tot se apropie anul de la instalare, cel referitor la asfaltare. A venit la Primărie cu promisiunea Marii asfaltări, avansând o cifră incredibilă – cred că peste 100 de străzi din municipiu -, pentru ca în paralel cu demararea acţiunii Marea peticeală, cifra să fie diminuată undeva sub 30 de străzi, care ar putea fi acoperite, într-un viitor apropiat (!), cu covor asfaltic nou!

Rep.: Credeţi că oraşul Buzău şi cetăţenii ar resimţi efecte benefice ale acţiunilor administraţiei municipale dacă Primăria ar fi condusă pe modelul Bucureştiului, adică de o femeie?

Marius Georgescu: De ce nu?! Chiar dacă actuala administraţie mai are la dispoziţie trei ani de exerciţii şi examene în faţa cetăţenilor, un astfel de subiect poate fi abordat cu maximă seriozitate. Aş simplifica lucrurile şi îndrăznesc să avansez un reper: Georgeta Burducea, fost inspector general în Învăţământul buzoian. Nominalizarea o justific simplu prin faptul că doamna Burducea este un om de acţiune. De ce din această zonă, pentru că, personal, am mare încredere în capacitatea oamenilor care lucrează în ÎNVĂŢĂMÂNT, că pot genera transformări în BINE, cu decizii oneste, simple, care să faciliteze o viaţă mai bună şi celor care fac faţă mai greu sistemului, dar să regleze derapajele de orice fel.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com