Acasa | Actualitate | Punctul G(rindeanu) pentru PSD

Punctul G(rindeanu) pentru PSD

Guvernul-Grindeanu

Urmărind evoluția scenei politice în ultima lună, nu putem să nu ne punem întrebări, să nu facem scenarii și să stăm chiar nepăsători cu privire la soarta țării. După ce îmi făcusem în minte mai multe scenarii, întâlnirea cu o sursă destul de discretă și de informată mi-a oferit ceva mai multe date care, dacă se vor dovedi întru totul adevărate, vor arunca PSD în opoziție, și vor aduce o nouă guvernare PNL-UDMR-PMP-USR-minorități-dizidenți și, mai puțin probabil, dar nu chiar improbabil, ALDE.

Euforia unor minți parlamentare odihnite, imediat după votul de demitere a Guvernului Grindeanu, se lovește de realitatea crudă care trezește proștii din visare și le dă o lecție pe care n-o vor uita toată viața. Mai ales că viața multora se va duce de la extaz la agonie. Spunem asta, deoarece, la ora când scriem acest articol, întâlnirile între diversele grupări și interese politice sunt în toi, iar scenariul care începe să se vadă tot mai mult este că vom avea un nou guvern constituit în jurul nucleului PNL. Practic, prin demiterea propriului guvern, PSD-ul i-a ridicat mingea la fileu lui Iohannis, care nu va ezita să joace o carte decisivă în alegerea unui nou premier. Mai ales că, există precedentul Băsescu care a numit un premier împotriva alianței constituite la alegerile parlamentare din 2008, formațiuni întregi, precum UDMR, schimbându-și în câteva zile complet opțiunile. La fel se va întâmpla și acum dacă PNL-ul lui Orban va alege să aibă premier. Iar Orban este altfel de președinte decât anemicii președinți din ultima perioadă. Nu spun că ar fi extraordinar de strălucit, ci mai direct și mai de acțiune. Iar Orban, se pare că a ales deja ca PNL să dea deja viitorul premier și viitorul guvern să se constituie în jurul PNL. USR susține necondiționat această opțiune. UDMR înclină deja spre această formulă mai mult decât spre o alianță cu PSD și va negocia asta iar minoritățile fac ce zice președintele. Rămâne de văzut ce carte va juca PMP și dizidenții din PSD care se pare că au crescut spre 16 la acest moment. PMP va încerca o participare la guvernare pentru creșterea cotei sale de încredere și va avea câteva strategii în acest sens. Nu știm nimic acum ce strategii vizează Traian Băsescu, dar, cu siguranță, le vom cunoaște în câteva zile. Oricum PMP nu va participa la un guvern PSD-ALDE. Scenariul acesta îi este deja familiar lui Băsescu din timpul guvernării CDR, când jocul său abil, suprapus cu inerția politică a PNȚCD-ului din acel moment, au ridicat cota de imagine a lui Traian Băsescu și au distrus cota de imagine a PNȚCD care a ajuns muribund politic.  În ceea ce privește grupul dizidenților PSD, aceștia au vederi foarte diferite cu privire la ce ar trebui să facă în continuare. În timp ce Grindeanu, susținut de Ponta, încearcă constituirea unui nou grup parlamentar, alții înclină să susțină un guvern PSD-ALDE. De fapt, credem că opțiunile finale ale dizidenților PSD vor hotărî viitorul guvern și, de ce nu, soarta PSD și ALDE. Ca să nu mai vorbim de soarta țării. Iar ALDE, mi se pare un fel de PUR din 2004, care, la presiunea președintelui a trecut de partea alianței DA. Nimeni nu bagă mâna în foc că Tăriceanu nu va fi la guvernare, dar într-un guvern constituit în jurul PNL.

Ceea ce se întâmplă azi cu PSD-ul nu este ceva nou și neîntâlnit. Istoria consemnează dese astfel de momente când formațiuni politice sau lideri cu cote de popularitate impresionante au ajuns, în câteva luni la cote aproape de zero. Răsturnările de situație sunt atât de bruște și atât de imprevizibile, încât surprind pe toată lumea. Numai că la PSD, nu prea au fost atât de imprevizibile. Poate pentru că la Buzău lucrurile se văd dintr-o altă perspectivă decât de la București, nu înseamnă că lucrurile stau ca la Buzău. Ba dimpotrivă.

Concluzia mea este că soarta viitorului guvern și a țării stă în mâna președintelui. Mai ales că punctul G a fost atins de PSD prin demiterea propriului guvern. Altă euforia nu va mai veni curând pentru acest partid. Ci numai depresie în perioada următoare. Dacă președintele vrea să joace dur și are sânge în instalație, va desemna un premier, altul decât cel propus de PSD. Este un moment bun pentru președinte acum să stabilească și să aplice noi reguli de joc. E un moment bun pentru a-și crește cota de popularitate care scăzuse cam mult. Rămâne de văzut.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com