Acasa | Opinii | Profeții despre noul Guvern: ”Dragnea nu se va lăsa intimidat cu una cu două”

Profeții despre noul Guvern: ”Dragnea nu se va lăsa intimidat cu una cu două”

guvern-grindeanu

Noul Guvern și-a intrat în ”mână” și a preluat sarcinile de la Guvernul Cioloș. În plus, a preluat și problemele personale ale domnilor Dragnea și Tăriceanu. Dacă am avut rezerve față de Guvernul Cioloș încă de la începutul acestuia, rezerve care s-au adeverit, față de cabinetul Grindeanu am avut și mai mari rezerve.

Dacă Cioloș putea fi suspectat de poziție umilă, avea totuși câteva calități în plus față de Sorin Grindeanu. Una dintre ele ar fi simplitatea și de aici o atitudine modestă. Alte calități ar fi atât dorința cât și capacitatea superioară de a munci. Sincer, m-am așteptat la un altfel de premier și la altfel de miniștri. Noul cabinet, în frunte cu premierul desemnat, pare mai degrabă o adunătură de elevi care sunt aduși la niște cursuri, nu pentru a excela, ci pentru a trece clasa.

Mi-aș fi dorit să mă înșel, dar, acum, sunt ferm convins că timpul îmi dă tot mai multă dreptate. Oamenii aceștia vor capota destul de rău. Practic, cabinetul este făcut de Liviu Dragnea pentru a fi controlat cât mai ușor. Numai că așteptările populației sunt foarte mari, iar Teleormanul nu poate fi confundat cu România. Dacă în Teleorman i-au mers manevrele domnului Dragnea, la București lucrurile stau complet altfel.

Setea aceasta de control a avut-o și Băsescu. Numai că Băsescu are ceva în plus față de domnul Dragnea. Are mai multă școală a vieții și este mult mai umblat prin lume. Și un dram în plus de inteligență. Iar asta se vede și din modul în care atacă, dar mai ales din felul de a se retrage. Nici oamenii lui Băsescu nu au excelat, dar au fost parcă mai pregătiți de luptă.

Având de ales între niște marionete obediente și slab pregătite și oameni de valoare, politicienii au tendința de a alege oameni slabi care pot fi manipulați ușor. Numai că și aceștia sunt, în anumite condiții, imprevizibili. Problema majoră cu aceste instrumente umane este că trebuie să fie ajutați să ia decizii, chiar și minore, fiind incapabili să ia singuri decizii majore de bună calitate. Sistemul administrativ românesc este și așa destul de îmbâcsit, atât funcțional dar, mai ales, moral. Și atunci este nevoie de oameni cu suflu nou care să schimbe starea aceasta și să aducă încredere.

Marii politicieni ai lumii nu ar fi făcut nimic notabil dacă nu s-ar fi înconjurat de oameni valoroși pe care au știut să-i folosească. Conștiința îl face pe un om pregătit profesional să-și ”rupă” din timpul său și să lucreze pentru alții, fără alt beneficiu decât acela al satisfacției că și-a îndeplinit, în mare parte, datoria. Pe când o marionetă nu are decât satisfacția că a fost pe placul jupânului. Jupân care este de fiecare dată altul, adică cel mai puternic la un moment dat.

Mulți nu nu au dat acestui nou Guvern mai mult de câteva luni. Eu am crezut că va dura ceva mai mult, cel puțin un an sau poate chiar vreo 2-3 ani, și că vom asista, sigur, la multe rocade de miniștri, discutând de cabinetele Grindeanu 2, 3, poate chiar 4. Acum însă îmi dau seama că m-am înșelat, dar tocmai pentru că nu i-am crezut pe domnii Dragnea și Tăriceanu atât de proști politicieni. Atât de proști încât să-și semneze propria condamnare politică.

De fapt, nici nu m-am gândit că cineva poate merge până într-acolo încât să-și acopere propriile fapte de natură penală schimbând legea. Nu s-a procedat în asemenea fel niciodată, nici în cazul lui Năstase și nici al lui Mircea Băsescu. Deși s-ar fi putut întâmpla și atunci.

Rațiunea care a stat la baza nașterii, deja celebrei ordonanțe 13, a fost, cred, în primul rând, teama pentru propriile piei ale domnilor Dragnea și Tăriceanu. Ideea a fost simplă: vom modifica legea prin ordonanță, pentru că nu avem încotro. În primul rând deoarece avem dosare ce s-ar putea lăsa cu noi condamnări și nu vrem să ne petrecem bătrânețile prin pușcării pentru că am furat statul și ne-am făcut averi.

Că doar, ce mare lucru am făcut? Nu am omorât pe nimeni, doar le-am furat pâinea de la gură unor amărâți. Iar dacă nimeni nu face mare tam-tam, atunci ne-am scos, adică scăpăm basma curată din toate ce am făcut. Dacă se va face ceva tam-tam, atunci avem două opțiuni, ori să aruncăm vina pe Guvern și să-l sacrificăm, ori, dacă nu ține nici varianta aceasta, să ieșim oarecum din prim-planul politic cu fruntea sus, fără condamnări, dar să ne păstrăm averile. Pentru că, decât în pușcărie, fără avere, mai bine în afara politicii dar cu avere.

E clar că domnul Dragnea nu se va lăsa intimidat cu una cu două. După pasul înapoi făcut, deja lucrează la răzbunare. Rămâne de văzut câtă forță va mai avea și dacă nu cumva se va pune în discuție supremația sa în partid. (D.I.)

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com