Acasa | Actualitate | Poliția locală, o victimă a nepăsării politicienilor locali

Poliția locală, o victimă a nepăsării politicienilor locali

rabla-politie-locala

Cu o medie de 2,28 polițiști la mia de locuitori, România se află pe locul 18 în UE ca număr de polițiști la mia de locuitori. Italia are 5,66 politiști la mia de locuitori, Spania – 5,39, Bulgaria – 4,36, Ungaria 3,44, Polonia – 2,36, iar Romania abia 2,28.
Potrivit Europol, numărul total de polițiști este: Franţa – 249.450, Germania 237.380, Grecia 61.810, Italia 301.740, Olanda 60.170, Polonia 117.180, România 53.690, Spania 197.210, Marea Britanie 158.660, Austria 28.060, Belgia 40.180, Bulgaria 36.140, Croaţia 20.620, Cipru 6270, Republica Cehă 43.270, Danemarca 10.750, Estonia 4.500, Finlanda 8.426, Ungaria 42.500, Irlanda 18.820, Letonia 10.910, Lituania 17.910, Luxemburg 2.110, Malta 3890, Portugalia 47.110, Slovacia 26.050, Slovenia 7.220, Suedia 20.050. Observăm cum Grecia, la o populație de 11 milioane de locuitori are un număr mai mare de polițiști decât România care are o populație de 19 milioane de locuitori.
În aceste condiții ar fi de așteptat ca numărul de polițiști locali să crească, pentru a spori siguranța populației. La Buzău, situația stă exact pe dos. Situația nefericită creată de suspecta disponibilizare a unui număr impresionant de polițiști locali, aduce în centrul atenției opiniei publice, caracterul și capacitatea factorilor politici responsabili de a gestiona în mod corect interesele locuitorilor De aici, se nasc multe semne de întrebare care cer răspuns din partea celor implicați, direct sau indirect, în această chestiune.
Siguranța populaţiei, va avea, cel puțin la nivel teoretic, de suferit. Un număr mai mic de polițiști angajați, va avea ca efect, pe termen mediu, creșterea infracționalității și sporirea gradului de nesiguranță în rândul populației. Fără a ne raporta la capacitatea agenților de ordine, o să subliniem ideea că doar și un număr sporit de agenți de ordine, sporește inevitabil siguranța fiecărui cetăţean. Iar dacă ne gâdim că polițiștii locali disponibilizați asigurau paza instituțiilor publice, printre care și școli sau grădinițe, nu putem să nu fim îngrijorați de siguranța copiilor sau a nepoților noștri. Întotdeaua e mai sigur cu un polițist de pază decât fără.
În altă ordine de idei, vrem să cunoaștem intențiile domnului Ciolacu în această chestiune, deoarece are obligație morală, dar și legală, în această chestiune. Nu de alta, dar sloganul de campanie electorală afișat, ”Redăm România Românilor”, trebuie să aibă și un dram de susținere în practică. Ori, disponibilizarea aceasta cu cântec, care putea fi nu doar amânată ci chiar rezolvată într-un mod pozitiv pentru toată lumea, pune semne de întrebare cu privire la dorința de implicare a factorilor politici în rezolvarea problemelor sociale. Pentru că, să fim serioși, disponibilizarea unui număr atât de mare de polițiști locali crează o problemă socială, cu efect asupra întregii populații.
Un proiect de lege, inițiat de către social-democrații Ovidiu Iane și Dan Tudorache, semnat de alți șapte deputați PSD, prevede dublarea numărului de polițiști locali. Suntem curioși dacă domnul Ciolacu este printre semnatari. Potrivit ințiativei legislative, norma de reprezentare a politițiștilor locali va fi de un polițist local la 500 de locuitori, pentru comune, orașe, municipii și sectoarele din București, și un polițist la 3.000 de locuitori, pentru județe si București. Având în vedere situația existentă la Buzău, pe care domnnul Ciolacu o cunoștea prea bine, vrem să știm ce demersuri a făcut domnul Cioacu pentru a păstra în sistem un număr sporit de polițiști locali. Ne punem întrebarea dacă domnul Ciolacu este printre inițiatorii acestui proiect de lege.
Legea 371/2004, a fost abrogată de Legea nr. 155/2010, cu excepția art. 20 și 21. Aceste articole prevăd posturi de polițiști pentru paza obiectivelor de interes județean. Cu atât mai mult ar fi trebuit domnul Ciolacu să se implice în rezolvarea acestei probleme. Nu ar fi trebuit decât să se întâlnească cu domnii Toma, Neagu și alți primari și să găsească împreună o rezolvare legală a acestei probleme. Consiliul Județea ar fi putut să angajeze un număr suficient de polițiști locali. Apoi mai sunt alte localități în județ care mai pot angaja polițiști locali.
Situația putea fi rezolvată legal cu matematică de clasa a II-a. Populația județului Buzău este de 450.000 de locuitori. Cum la nivelul fiecărei localități se poate angaja un polițist la o mie de locuitori, deducem că la 450.000 de locuitori se pot angaja 450 polițiști locali în toate localitățile județului. Apoi, Consiliul Județean mai poate angaja diferența de polițiști locali. Pe lângă aceștia, se mai pot angaja, potrivit art. 14 lit. C din Legea nr. 155/2010, un număr de polițiști locali, cu statut de personal contractual, pentru paza obiectivelor și instituțiilor din subordinea Consiliului Local. Câți? Oricâți sunt necesari. Angajarea unor firme private pentru paza obiectivelor de interes local sau județean trebuie să înceteze. De ce să meargă banii publici la firme private și nu pe salariile unor angajați? Știe cineva câți polițiști locali sunt la nivelul județului acum? Probabil că nu. Deși sunt factori care ar trebui să știe. Dar cui îi pasă cu adevărat de oameni și de problemele lor? Se vede că nimănui. Dar este mult mai ușor să mimezi că îți pasă decât să rezolvi problemele. E mai ușor să stai prin cine știe ce alcovuri și să postezi mesaje emoționale decât să mergi și să rezolvi, la fața locului, problemele. Partea tristă este că, dacă s-ar fi dorit, s-ar fi rezolvat amiabil și legal această problemă delicată. Așa ar fi fost corect și decent. Dar pentru asta este nevoie de oameni cărora să le pese. De angajații care rămân, în prag de sărbători, pe drumuri și care au familii întreținut, și de locuitorii județului care au dreptul la siguranță pentru ei și pentru familiile lor. Ori, a lăsa școlile, grădinițele și alte instituții publice fără un minim de pază, înseamnă o invitație deschisă pentru infractori. Cam asta este moștenirea pe care ne-au lăsat-o distinșii factori politici responsabili. Să vedem ce o să culegem în perioada următoare.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com