Acasa | Politic | PNL Buzău, între penibil și Terminator Preda

PNL Buzău, între penibil și Terminator Preda

pnl

Dacă în campania electorală pentru aleșii locali ne-am dat silința să nu împroșcăm prea mult cu noroi partidele și, implicit oamenii lor, de acum înainte ne facem datoria față de locuitorii județului și o să atacăm la baionetă orice derapaj al partidelor politice sau al politicienilor locali.

O să începem seria aceasta de lovituri directe cu PNL-ul local și cu figurația deșănțată a unor personaje erijate în lideri de imagine și de acțiune ai acestui partid.

Întrebat care este motivul pentru care PNL a obținut un rezultat atât de slab în capitală la alegerile locale din acest an, Cristian Tudor Popescu a punctat foarte sugestiv și a declarat că alegătorii, având de ales între penali și penibili, preferă fără echivoc penalii, pentru că aceștia tot mai oferă un dram de speranță.

Dacă electoratul bucureștean a dat cu flit din prima unui PNL penibil până la idioțenie, electoratul buzoian din municipiu s-a gândit să-i mai dea PNL-ului local o șansă, chiar dacă acesta a întrecut cu mult în penibil organizația din capitală. Se vede însă treaba că CTP a avut perfectă dreptate atunci când a spus că oamenii preferă penalii și nu penibilii pentru că penalii tot mai inspiră un pic de teamă pe când penibilii nu inspiră nimic.

Penibil până la prostie paralizantă este întreg comportamentul organizației locale a PNL, începând cu perioada precampaniei electorale și culminând cu alegerea noului șef de cabiet al Prefectului Județului Buzău.

Penibilul pentru PNL Buzău a apărut încă din momentul ”grevei rușinii”, declanșată în momentul zvonului privind venirea la conducerea locală a organizației a triadei Ion Vasile, Victor Mocanu și Adrian Mocanu de câțiva lideri ”tradiționali” redescoperiți ai acestei filiale.

Penibilul a constat în numirea unui traseist cu ștate vechi în postura de șef al filialei și acceptarea acestuia de gașca guralivă. Dacă guralivii din PNL ar fi avut un minim de principii și de decență nu l-ar fi acceptat deloc pe Ovidiu Anghel, nici măcar ca pe un simplu coleg, darămite ca șef suprem.

Pentru că, dacă acești guralivi ar fi fost consecvenți în convingerile lor liberale, ar fi trebuit să nu accepte ca șef decât un liberal autentic sau măcar pe unul care s-a remarcat prin ceva pozitiv. Dacă ar fi avut ceva caracter nu s-ar fi dezis așa de ușor de fostul lor coleg Constantin Ionescu pe care l-au abandonat cu totul.

Se pare că, orgolii prostești și neproductive, suprapuse pe caractere lipsite de onestitate, au dus la rezultatul mai mult decât prost din campania electorală. Dar apele au părut a se fi liniștit în PNL Buzău: guralivii s-au văzut fie aleși locali fie pretendenți la funcții publice. Chiar nu am înțeles deloc atitudinea stupidă până la penibil a acestor indivizi pretinși politicieni, dar care sunt în realitate nimic mai mult deât niște ciumpalaci politici.

Pentru că, având de ales între un presupus penal, Victor Mocanu și un traseist penibil, presupus și el penal, Ovidiu Anghel, guralivii noștri l-au ales pe Ovidiu. Ce avea în plus Victor Mocanu față de Ovidiu Anghel? Bani și disponibilitate de a-i cheltui. Și încă ceva: o gândire și un caracter antrenate în luptele politice cu mult superioare lui Ovidiu Anghel.

Toate aceste aspecte, esențiale într-o bătălie politică, ar fi adus PNL Buzău mult mai sus decât este acum. De fapt, credem că oricine ar fi condus PNL Buzău în ultima campanie electorală, nu ar fi putut obține un rezultat mai prost. Și atunci întrebarea: De ce tocmai Ovidiu? Pentru că, încă de la bun început, vestea venirii lui Victor Mocanu în PNL a dat frisoane nu numai lui Marcel Ciolacu și PSD-ului, dar și lui Cezar Preda.

Astfel că, acesta din urmă, și-a mobilizat ultimii slujitori devotați și a pus capcana în curtea PNL-ului. Cum personajele cheie care bântuie azi sediul PNL Buzău sunt total lipsite de simț practic și de alte simțuri esențiale unui politician cu pretenții, au căzut în capcana întinsă de Cezar Preda: l-au îndepărtat pe Victor Mocanu, dușmanul de clasă al partidului.

Mai departe nu au mers. De ce să aducă un om de caracter la conducerea partidului? De ce să câștige primăria Buzău cu Constantin Ionescu? A fost suficient că au scăpat de Victor Mocanu, așa că nu a mai contat cine conduce partidul. Iar atâta timp cât au rămas ei în joc, ce treabă mai au ei cu fostul lor coleg Constantin Ionescu? Ce principii liberale, ce colegialitate, ce caractere?

Profitând astfel de prostia omenească la puterea infinit a celor care se cred deștepți din PNL, Cezar Preda și-a atins mai multe scopuri. În primul rând, l-a îndepărtat de partid pe Victor Mocanu. În al doilea rând, l-a îndepărtat din partid pe Constantin Ionescu, singurul candidat cu șanse clare de a câștiga primăria Buzău și i-a asigurat astfel prietenului său Constantin Toma câștigarea mandatului de primar al Buzăului, îndatorându-l și mai mult pe acesta.

În al treilea rând, a transformat organizația PNL Buzău într-una penibilă de-a dreptul. Acest fapt, îi dă șansa unei reveniri în forță la conducerea organizației, revenire facilitată și legitimată de prestația lamentabilă a actualei conduceri. Iar la momentul potrivit, va reveni pentru a tăia și mai mult în carne vie și a exclude astfel, fără scandal, toți potențialii oponenți.

Legând de actuala conducere a PNL Buzău, atât rezultatele proaste din campania electorală trecută, cât și alegerea unui prefect slab, care vrea să întreacă în penibil pe toți ceilalți lideri PNL, fie și numai prin alegerea unui consilier erotic, Cezar Preda, își pregătește revenirea dar și noua gardă de conducere a partidului.

Florina Stoian, deja recompensată cu postul de inspector șef al ISJ Buzău pentru rolul în mobilizarea unor fraieri împotriva lui Victor Mocanu, va juca un rol determinant în continuare. Raul Florescu va fi în continuare om de bază în noua conducere. De altfel, rolul său în mobilizarea looser-ilor din PNL începe să se contureze mai pregnant odată cu apropierea alegerilor pentru parlamentare.

Dorin Bădulescu, atâta timp cât nu va veni cu pretenții supărătoare, va fi ținut, dar pe o poziție fără putere de decizie. Caton Mateeșescu va trebui să învețe să tacă dacă nu va dori să-și piardă statutul de membru. La fel și ceilalți guralivi.

Întrebarea mea este ce au câștigat acei ageamii care s-au mobilizat împotriva lui Victor Mocanu? Chiar nimic mai mult decât satisfacția unei victorii iluzorii, victorie care le va aduce propria pieire politică. De fapt, încă de la începutul grevei rușinii, toți acești ciumpalaci politici ai PNL și-au pregătit fericiți propriile dezastre politice. Acceptându-l pe Ovidiu Anghel șef, acești indivizi, pătrunși doar de propriile interese, s-au făcut de toată jena în următoarea periodă când l-au lăsat de izbeliște pe fostul coleg Constantin Ionescu, singurul candidat viabil de până acum al PNL pentru postul de primar al municipiului Buzău.

Pentru că, dacă Victor Mocanu ar fi venit la conducerea organizației județene Buzău a PNL, alta ar fi fost conjunctura politică astăzi. Practic PNL-ul ar fi stat în coasta PSD și nu se știe precis ce alianțe politice ar fi fost și cine ar fi fost astăzi președintele CJ Buzău, dar cu siguranță că PNL ar fi avut cel puțin un vicepreședinte și foarte posibil un viceprimar, dacă nu chiar și postul de primar, în cazul în care Constantin Ionescu ar fi rămas candidatul PNL.

Bașca faptul că mulți din corifeii aceștia ar fi tras cu vârf și îndesat foloasele de pe urma lui Victor Mocanu. Pentru că, putem spune multe lucruri rele despre Victor Mocanu, inclusiv că este prăduitor, chiar mafiot, dar în privința caracterului, acesta este mult mai uman și mai de cuvânt decât Cezar Preda. Adică, dacă ar fi vrut, sau mai bine zis dacă ar fi avut ceva mai multă rațiune, acești scandalagii liberali ar fi putut negocia cu Victor Mocanu destule avantaje pentru ei. Pe când acum, nicht, ca să nu folosim alt cuvânt obscen.

Iar Cezar Preda nici măcar nu a apucat să promită ceva, astfel că orice execuție politică împotriva acestora se va face fără ca aceștia să-i poată aduce acuze doveditoare. Pentru că acești gândaci politici sunt buni atâta timp cât sunt utili. Iar până acum au fost utili în îndepărtarea lui Victor Mocanu și vor mai fi doar până la înscăunarea lui Cezar Preda sau, cel mai probabil, a unui apropiat al acestuia. După aceea, nimeni nu mai are nevoie de un potențial focar de discuție în PNL, deci trebuie făcută curățenia.

Cu cine trebuie începută curățenia? Cu cei care au fost de acord cu venirea lui Ovidiu Anghel la șefia PNL. Cine a fost lângă acesta în perioada campaniei electorale? Cine trebuie să plătească prețul slăbirii organizației? Ați ghicit: Ovidiu Anghel și echipa acestuia în care sunt asimilați și scandalagii liberali. Adică exact vechii liberali. Cine va avea de câștigat? Vechii apropiați democrat liberali ai lui Cezar Preda care și-au dovedit deja loialitatea și slugărnicia față de acesta. Pentru că, preluând din gândirea lui Napoleon care spunea că ”iubesc trădarea, dar îi urăsc pe trădători”, tactica lui Cezar Preda, repetată des în ultimii ani, este să elimine din partid nu numai potențialii oponenți, dar și orice urmă de gândire diferită de a sa.

Din analiza activității politicienilor locali, Cezar Preda este singurul care și-a atins aproape toate obiectivele: l-a îndepărtat pe Victor Mocanu de PNL, i-a transformat pe ”reformatorii” agitați ai PNL Buzău în penibili și îi va fi ușor să-i îndepărteze, plătind astfel polițe mai vechi lui Ovidiu Anghel, l-a dus cu preșul iarăși pe Constantin Ionescu pe care practic îl detestă, l-a ajutat crucial, dar aproape imperceptibil pentru opinia publică, pe Constantin Toma să câștige primăria, a întărit poziția oamenilor săi de încredere în interiorul organizației locale a PNL și se pregătește să revină în forță pentru a face curățenie în organizația locală a PNL.

Toate aceste realizări personale ale lui Cezar Preda au avut un preț: slăbirea organizației județene a PNL și pierderea unor posturi de primari și consilieri. Merită pentru PNL acest preț? Sunt dispuși liderii PNL să treacă cu vederea rolul nefast al lui Cezar Preda în căderea organizație județene a PNL? La cât de penibil s-au comportat aceștia în toată perioada campaniei electorale, cu siguaranță nu vor vedea nimic anormal în ceea ce s-a întâmplat în PNL Buzău.

De fapt, Cezar Preda a fost cel mai calculat și mai eficient politician local din ultima perioadă. Pus în fața unei provocări în urma dorinței clanului Mocanu de a accede la șefia PNL Buzău, acesta și-a făcut o strategie simplă, dar care și-a dovedit din plin eficiența. În primul rând a mobilizat ”masele” de nemulțumiți și a obținut îndepărtarea acestora. În al doilea rând, a susținut tacit venirea lui Ovidiu Anghel și politica prostească a acestuia. De ce susțin acest lucru? Mai ales că Ovidiu Anghel este pe lista gri a lui Cezar Preda.

Făcând o paranteză, Cezar Preda are o listă verde unde sunt incluși cei mai de încredere, adică cei care execută fără să crâcnească, care și-au dovedit din plin loialitatea, și care sunt recompensați cu posturile cele mai bune, o listă roșie unde sunt incluși cei mărunți și care în veci nu vor pupa nimic de la el, o listă neagră unde sunt incluși dușmanii de moarte care trebuie striviți fără nicio remușcare și o listă gri, unde sunt incluși cei periculoși, dar mai fraieri un pic decât cei de pe lista neagră și care, în prostia lor, mai pot fi folositori cândva, putând fi momiți cu resturi mărunte sau mai degrabă cu iluzii. Și sunt o grămadă pe această listă gri. Recte vechii foști democrat liberali plecați și reveniți la matcă. Ca și aproape toți foștii rămași actualmente liberali.

Revenind la Ovidiu Anghel, acesta i-a întors spatele de câteva ori lui Preda, iar aceste episoade nu vor fi uitate în veci. Nu de Cezar Preda. Și nici iertate. Astfel că, s-a ivit ocazia perfectă. Știind ambiția lui Ovidiu Anghel de a fi primar, știind și caracterul rapace dar dezordonat al acestuia, nu i-a fost deloc greu lui Preda să-i întindă o capcană acestuia pentru a-l prinde în plasă. Iar acesta a mușcat momeala și a picat de fazan. Iar numirea noului prefect i-a picat ca o mănușă lui Cezar Preda care nu are nici în clin nici în mânecă cu astfel de caractere.

Urmează mazilirea lui Ovidiu. E foarte interesant să vedem cum. Oare de ce vocalul și omniprezentul în spațiul public, Cezar Preda, a stat atât de rezervat și de tăcut până acum în legătură cu situația de la Buzău? De ce? Tocmai pentru a arăta neputința actualilor liberali și a fi rugat să intervină. Cu cât liberalii se fac mai mult de râs, cu atât mai mult crește puterea lui Cezar Preda și cresc și șansele acestuia de a obține supremația asupra organizației județene. Iar liberalii de astăzi nu sunt decât niște bambilici politici, umbre nocive ale precedenților liberali, animați însă, în prostia lor, de credința că ei chiar sunt niște personalități. Vax albina.

Îmi vine în minte de un editorial al unui coleg ziarist intitulat ”Râmele lui Preda” și îmi dau seama, din comportamentul unor membri ai PNL Buzău că târâtoarele au proliferat în interiorul acestei organizații și sunt astăzi în funcții de decizie în partid. Ideea este că multe asemenea târâtoare vor pieri în viitorul apropiat, chiar din cauza propriilor acțiuni. Pentru că, vorba ceea, ce-și face omul cu mâna lui, nici dracul nu mai desface.

Iar acești saltimbanci politici au cam făcut-o rău de oaie de data asta pentru că au sărit din lac, exact în cel mai adânc și periculos puț. Și nu prea văd cum o să mai iasă victorioși de aici. De fapt o să primească exact ceea ce merită. Și astfel, după vorbele celebrului personaj din filmul amintit în titlul editorialului, le transmit acestor ”râme”, invincibila urare, Hasta la vista, Baby! (A.M.)

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com