Acasa | Opinii | Ordonanța grațierii penalilor instaurează legea haosului

Ordonanța grațierii penalilor instaurează legea haosului

guvernul_grindeanu_dragnea_10809700

Încăpățânarea absurdă cu care Dragnea, Tăriceanu și alți penali au dat aroganța supremă prin adoptarea unei ordonanțe dubioase, imorale și ilegale, duce la haos. Așa cum am văzut cu toții, forța opozanților acestei ordonanțe a crescut de la zi la zi, ajungând la manifestări de protest nemaintâlnite de la revoluție și culminând cu incidentele de seara trecută, când numărul protestatarilor a depășit, potrivit jurnaliștilor, 500.000 de oameni.

De fapt, domnii Dragnea și Tăriceanu s-au jucat cu focul și s-ar putea să se pârlească. Dar s-ar putea pârli și alții, inclusiv PSD-ul care se află astăzi cam în situația similară cu PCR-ul în 1989. De fapt, nu am crezut niciodată în Dragnea și în jocurile lui de cartier. Iar acum tot ceea ce am simțit despre Dragnea mi se confirmă. Mult mai repede decât am crezut.

Cum a ajuns Dragnea dintr-un ins obscur, șeful celui mai mare partid politic din România? Simplu: prin manipulări și trădări. Trecut în tabăra PSD de la vechiul PD, după dispute ireconciliabile cu Traian Băsescu, Dragnea și-a găsit repede un culcuș bun ca secretar al PSD pe vremea lui Mircea Geoană.

După ce l-a sfătuit pe acesta prost în multe privințe, la congresul PSD din 2010, pe care el însuși l-a organizat, l-a trădat pe Geoană și a încheiat o alianță politică cu Victor Ponta. I se reproșează lui Dragnea multe lucruri negative în guvernarea Ponta, dar cel mai mult nășirea și nașterea ordonanței traseiștilor prin care PSD-ul a beneficiat de aportul membrilor altor partide.

Aceeași ordonanță care a mobilizat milioane de români la vot contra PSD și care l-a adus pe Iohannis președinte. Lui Liviu Dragnea i se datorează pierderea alegerilor prezidențiale de către PSD în fața lui Iohannis. După alegerile prezidențiale din 2014, Dragnea a fost cel care s-a opus cel mai mult ca Victor Ponta să-și dea demisia din funcția de premier. Nu atât din dragoste pentru Ponta, ci pentru a-și întări propria poziție în partid.

Tragedia de la Colectiv a venit pentru Ponta ca un colac de salvare. Atunci, Dragnea l-a împins pe Ponta afară din postul de premier, după ce în urmă cu mai puțin de un an nu-l lăsase să plece. Ponta a răsuflat ușurat și a ieșit cu fruntea sus, putând oricând să-și continue drumul politic. Iată că astăzi a venit rândul lui Dragnea să iasă la lumină și să răspundă direct de faptele Guvernului. Iar Dragnea, în fața valului de nemulțumire populară, o dă cotită: ba că-i Guvernul de vină, ba c-o fi, ba c-o păți.

Nu știu cum vrea Dragnea să fie și mic și mare totodată. Vrea să fie mic când e de vină și mare când trebuie să împartă banii publici. Iar, mai nou, vrea să aibă acoperirea tuturor PSD-iștilor. Numai că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Dovadă, atât criticile din interiorul PSD cât și cele externe, din partea UE dar și a SUA care au transmis deja mesaje dure clasei politice din România.

Ordonanța penalilor ridică câteva semne de întrebare, al căror răspuns ar fi bine să-l aflăm cât mai curând.

– În primul rând, ordonanța mi se pare dovada vie și clară a constituirii unui grup infracțional cu scopul subminării economiei naționale și a puterii de stat. Pentru că or fi acum la putere acești indivizi, dar ei sunt aici cu scopul de a ne apăra pe noi cetățenii care plătim taxe și impozite la vistieria statului și nu pe cei care fură tocmai vistieria statului, adică ce plătim noi. Ordonanța a fost nășită de indivizi care s-au folosit abuziv de resursele puse la dispoziție de statul de drept în scopul sustragerii de la răspunderea penală pentru faptele săvârșite în exercitarea acestei funcții. Păi, ce-ar fi dacă mâine s-ar trezi Guvernul să dea o ordonanță prin care să spună că toate bunurile cetățenilor sunt confiscate și trecute în proprietatea domnilor Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Dan Voiculescu? Teoretic se poate întâmpla asta. Dar asta înseamnă și că ea este legală? Pentru că prezumția unei legi sau ordonanțe de urgență este de legalitate. Până vine Curtea Constituțională și spune, mai pardon că legea voastră este neconstituțională. Cât despre legitimitatea pe care i-ar da-o voturile și cu care se tot apără Dragnea, aceasta are limite clare stabilite de Constituție dar și de principii de drept sau de bună conduită.

– Știut deja că Dragnea și Tăriceanu sunt artizanii principali acestei ordonanțe, vrem să știm dacă au existat legături între aceștia și alți penali condamnați deja sau în curs de condamnare. Și îmi vine în gând Dan Voiculescu, încarceratul care face aproape lunar, fără rezultat, cereri peste cereri, poate s-o milostivi cineva să-l elibereze. Iar dacă au existat asemenea legături, ce influență au avut ele în adoptarea Ordonanței 13.

– Cine va răspunde pentru adoptarea acestei ordonanțe? Cui are de gând PSD-ul să ceară socoteală pentru adoptarea acestei ordonanțe? Cine va plăti, în final, și ce preț?

Sunt întrebări la care sper că vom afla răspunsul în săptămânile următoare.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com