Acasa | Actualitate | Noua Directivă Europeană zguduie din temelii lumea fumătorilor

Noua Directivă Europeană zguduie din temelii lumea fumătorilor

images

Vineri, 20 mai 2016, este data limită de conformare a producției de ţigări din UE la prevederile stipulate în noua Directiva a tutunului (2014/40/UE) şi de transpunere în legislaţia naţională a acesteia.

Deoarece nici Guvernul și nici Parlamentul nu au părut preocupați de această problemă, au lăsat producătorii autohtoni să se descurce singuri. Producătorii români nu ştiu momentan căror prevederi legale vor trebui să se supună.

Proiectul de lege care ar trebui să aducă clarificări pe această piaţă se află încă in prima camera sesizată, la Senat, și nu se știe încă termenul de discuție și soluționare, iar termenul de aprobare în Camera Deputaţilor, cameră decizională, este unul incert. De aceea, producătorii din România s-au folosit de singurul as din mânecă pe care îl mai au: au crescut producţiile pentru a creea stocuri.

Aceasta în condiţiile în care, dupa 20 mai, nu se mai pot comercializa ţigarete produse cu respectarea Directivei anteriore (2001/37/CE) decât dacă au fost fabricate înaintea acestei date.

Producătorii români de țigări afirmă că vor continua producţia conform vechii Directive, până la acoperirea vidului legislativ mai ales că Directiva indică o a doua dată limită, pentru „curățarea pieţei” (înlocuirea integrală a pachetelor de pe piață cu pachete de tip nou): 20 mai 2017.

În cazurile anterioare, de schimbare a pachetelor ca urmare a modificării avertismentelor de sănătate sau introducerii pictogramelor (în 2004 şi 2008), pentru această operațiune a fost nevoie de șase până la 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, afirmă

Noua Directivă a tutunului stabilește normele care reglementează fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun. Printre acestea se numără țigările, tutunul destinat rulării în țigarete, tutunul de pipă, țigările de foi, trabucurile, produsele din tutun care nu se aprind, țigările electronice și produsele pe bază de plante pentru fumat.
Directiva interzice țigările și tutunul destinat rulării în țigarete care conțin arome caracteristice şi:

-obligă întreprinderile din industria tutunului să trimită statelor membre rapoarte detaliate cu privire la ingredientele folosite în produsele din tutun, în special în țigări și tutunul destinat rulării în țigarete
– stabilește obligativitatea prezenței avertismentelor de sănătate pe pachetele de tutun și produse din tutun. Avertismentele de sănătate (imagine și text) trebuie să acopere 65 % din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete
– stabilește dimensiuni minime pentru avertismente și elimină pachetele mici pentru anumite produse din tutun
– interzice toate mesajele promoționale și înșelătoare cu privire la produsele din tutun
– le permite statelor membre să interzică vânzarea pe internet a tutunului și produselor din tutun
– stabilește cerințe de calitate și de siguranță pentru țigările electronice de consum
– obligă producătorii să notifice produsele noi din tutun înainte de a le introduce pe piața UE.

Rămâne de văzut dacă nu cumva neaplicarea la timp a Directivei nu va afecta buzunarul fumătorilor mai mult decât dacă această Directivă ar fi fost aplicată la timp.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com