Acasa | Politic | Luptă pe viață și pe moarte în PSD. Ce se va alege de Ciolacu sau Neagu și ce rol vor avea familia Mocanu și Ion Vasile, dacă Dragnea va fi debarcat

Luptă pe viață și pe moarte în PSD. Ce se va alege de Ciolacu sau Neagu și ce rol vor avea familia Mocanu și Ion Vasile, dacă Dragnea va fi debarcat

Marcel-CIolacu-si-Liviu-Dragnea

Condamnarea lui Liviu Dragnea a aprins spiritele și a tulburat apele și așa neliniștite în interiorul, dar și exteriorul, celui mai mare partid din România. Nici nu s-au stins bine ecourile veștii privind condamnarea lui Liviu Dragnea, că au și început să-și facă apariția șacalii profitori care se văd deja împărați peste un partid aflat de ceva vreme într-o năucitoare și neînțeleasă degringoladă.

Ceea ce vrem să subliniem este faptul că au început să se coaguleze deja centre de putere și de interes în preluarea șefiei partidului. Aceste centre, încă insuficient dezvoltate, sunt atât în interiorul cât și în exteriorul partidului.

O primă încercare, mult forțată, a avut-o Valeriu Zgonea săptămâna trecută, când s-a grăbit să-l debarce incognito pe Liviu Dragnea. Aparatul pus la punct de Liviu Dragnea a ripostat imediat și cu un efect devastator pentru Valeriu Zgonea, care a fost izgonit din partid.

Liviu Dragnea a vrut astfel să dea o lecție de viață celor care au gânduri necurate și cugetă la schimbarea sa din funcție. Aparent, se pare că i-a reușit. Mai ales că s-a coalizat, vrând nevrând, cu mult prea șulfitul socru al tânărului Ponta, și a încercat refacerea coaliției cu acesta. Numai că, aparențele sunt, aproape întotdeauna, înșelătoare.

Răzvrătiții, cârcotașii și nemulţumiţii disciplinați au învățat și o altă lecție pe lângă cea pe care le-a predat-o domnul Dragnea: de acum încolo trebuie să fie cu mare băgare de seamă la orice, inclusiv la schimbarea domnului Dragnea. În paralel cu întâlnirile dintre domnii Dragnea și Ponta, întâlniri supervizate și girate de prea cuviosul bucuros părinte Ilie Sârbu, au avut loc întâlniri de taină și între pretendenții schimbării în PSD.

O primă rundă de întâlniri a avut loc între Mareaaaan Vangheliiiiiie și Mircea Geoană când s-au trasat liniile generale ale acapărării conducerii PSD. Nu vom da prea multe amănunte acum pentru că încă nu s-a concretizat nimic. Știm doar că se lucrează la cooptarea unor importanți membri PSD, dar și a simplilor membri. Vorbim deocamdată de membri cu putere de decizie în CPEx al PSD, adică cei care pot aduce schimbarea.

O a doua grupare se încearcă în jurul lui Adrian Năstase, destul de firav pentru că se pare că nici numărul acestora nu este foarte mare și nici determinarea lui Năstase nu este de anvergură, fiindcă acesta, obosit de ultimele evenimente din viața sa, preferă să stea deocamdată departe fizic. Oricum, Adrian Năstase nu trebuie nicicum exclus din ecuație, chiar dacă momentan preferă liniștea.

Nu știm încă poziția actuală a lui Marian Oprișan, dar știm de legătura strânsă cu Vanghelie și de influența crescută asupra lui Geoană. Cert este că alegerile acestea locale vor fi oarecum liniștite, taifunul schimbării urmând să se dezlănțuie după aceste alegeri.

Alegerile din toamnă vor aduce oricum mari schimbări în PSD. De aceea se fac atâtea jocuri de culise și de interese. To de aceea Ilie Sârbu și marionetatul imprevizibil Victor Ponta au ales tabăra lui Dragnea. Nu pentru că îl iubesc nespus pe acesta. Ci pentru că sprijinul acordat acestuia le poate aduce lor beneficii directe, inclusiv o nouă conducere a PSD. Inclusiv un nou mandat de europarlamentar pentru Daciana.

Totul ține acum de cât de bine se vor mișca ambele tabere, adică tabăra susținătorilor lui Liviu Dragnea și cealaltă tabără a oponenților acestuia. Nu trebuie uitat nici Valeriu Zgonea care numai liniștit nu va fi în continuare și va încerca o revenire în forță, poate chiar printr-o coalizare cu gruparea Geoană și Ion Iliescu, care deși retras la pensie, are încă o sferă de influență care poate fi decisivă pentru o tabără la un moment dat.

Liviu Dragnea este conștient că trebuie să facă un pas în spate, dar vrea să îl facă în ritmul său: un pas care să-i permită controlul din spate al partidului și să-i faciliteze oricând revenirea la cârma partidului. Au mai încercat și alții înaintea sa și nu au reușit. Probabil, că la acea dată, nu aveau condamnări definitive. Rămâne de văzut dacă o condamnare definitivă poate schimba cursul istoriei acestui partid.

Este interesant de urmărit și comportamentul liderilor locali PSD, dar și ai apropiaților actuali ai lui Geoană.

În primul rând, rămâne de văzut dacă Marcel Ciolacu îl va sprijini pe prietenul său bun, care l-a și pus în funcția actuală de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, sau va merge pe linia de lingușire care l-a consacrat până acum și va face sluj în fața conducerii partidului. Eu cred în sluj, dar e posibil să mă înșel.

Chiar vreau să mă înșel, nu pentru că am vreo urmă de simpatie pentru domnul Zgonea, ci pentru că eu cred în prietenie și în forța acesteia. Ne vom lămuri, în perioada următoare, cât de multe știe domnul Ciolacu despre prietenie în general și despre cea cu domnul Zgonea în mod special cu care se și lăuda, și cât de mult ține la aceasta.

Foarte interesant va fi de urmărit ce se va întâmpla dacă, cumva, Adrian Năstase va reveni în forță la conducerea PSD. Nu o să merg pe nicio variantă petru că ar trebui să scriu pagini întregi și nu este acum cazul.

Și mai interesant va fi de urmărit ce se va întâmpla dacă Mircea Geoană va reveni în fruntea PSD. Iar odată acceptată, chiar și cu probabilitate mică, varianta ca Mircea Geoană să revină în fruntea PSD, trebuie acceptată și varianta că și pe plan local se va schimba conducerea. Iar familia Mocanu va fi principala privilegiată. Este clar că Mircea Geoană își va aduce echipa din actualul partid pe care îl conduce să conducă și PSD. Iar familia Mocanu, face parte, actualmente, din echipa lui Mircea Geoană.

Nu știm dacă s-ar pune problema revenirii doctorului Ion Vasile, dar chiar și o revenire a acestuia la cârma organizației județene a PSD va da putere extinsă familiei Mocanu. Șefia lui Ion Vasile ar legitima, mai mult chiar dacă vreunul din familia Mocanu ar prelua șefia, poziția acestora. Iar cum prietenii de partid l-au cam părăsit în mare parte pe Ion Vasile, acesta se va sprijini masiv pe familia Mocanu, care va avea toate privilegiile cerute, fără a se supune unei expuneri publice dăunătoare.

Este interesant să urmărim, în cazul unui asemenea scenariu, ce vor face actualii Ciolacu, Neagu, Toma, Gubandru &restul. Vor fi excluși din partid și își vor pierde privilegiile sau vor scuipa, cu patimă, vechea conducere care le-a impus să fie lideri deși ei nu-și doreau acest lucru? Cine își va mai păstra locul? Este un scenariu care, într-o societate normală, ar fi doar unul teatral, dar care, în societatea noastră actuală, este oricând posibil.

După atâtea scenarii obositoare este cazul să ne liniștim și să așteptăm să vedem ce se întâmplă, iar cel mai înțelept lucru este să ne vedem de propriile vieți și interese. Numai că interesele altora ne afectează propriile interese, așa că nu știm în ce măsură putem sta liniștiți.

Cu speranța că nici interesele noastre nu vor fi total uitate, ne supunem legilor destinului și nu putem decât să ne dorim ca rezultatele să fie benefice pentru noi. (M.R.)

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com