Acasa | Actualitate | La Horezu va funcţiona o fabrică de drone topometrice, militare şi proteze bionice

La Horezu va funcţiona o fabrică de drone topometrice, militare şi proteze bionice

17425824_179488969224495_2907340698642968103_n

În curând, la Horezu va funcţiona prima companie de asamblat drone şi proteze bionice, companie înfiinţată de doi ingineri vâlceni, Ştefan Epistatu şi Ciprian Badi, şi anume Ege Robotics SRL.

Ideea celor doi a venit când s-au apucat de asamblat prima dronă topometrică, Ciprian fiind inginer topo. Atunci s-au gândit: „De ce România trebuie să importe tot felul de drone ieftine când aceste aparate pot fi fabricate aici, în ţară, şi de altă calitate?”

„Ştiu că ne-am apucat să căutăm elementele pentru a asambla o astfel de dronă, asta acum trei luni, şi ne-am gândit că cel mai indicat ar fi să ne ocupăm de asamblare pe scară industrială. Ciprian fiind din Horezu, a spus că ar fi o idee să vorbim cu Primăria şi să concesionăm în zona industrială un teren pentru fabrică. Zis şi făcut. Am reuşit să închiriem 2000 de metri pătraţi”, spune Ştefan Epistatu.

 

Ştefan, inginer IT, a lucrat mulţi ani în Italia, tot în domeniul IT, şi a realizat mai multe proteze bionice. Tot acolo a proiectat un vas-spital, care operează în prezent lângă Madagascar. Cel mai important proiect al său a fost însă o tastatură virtuală LASER, creată în anul 2009.

proteza-bionica-1024x657
„Aşa a apărut şi componenta de proteze bionice, un domeniu nou în România. Deci fabrica pe care o voi construi la Horezu va include asamblarea de drone topometrice, militare şi de survolenţă, dar şi parte de proteze bionice. Suntem prima firmă care a accesat codul CAEN în domeniul cercetării şi dezvoltării roboticii”, a mai spus Ştefan.

Dosarul pentru finanţare europeană, eligibil, ar urma să fie aprobat pentru finanţare în lunile august-septembrie, când vor începe lucrările la halele de producţie.

Pentru început, numărul de angajaţi ai fabricii din zona Treapt – Horezu va fi între 8 şi 10, majoritatea ingineri – CAD, aeronautică, biochimişti etc.

 

 

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com