Acasa | Actualitate | Economia clamată de primar este de fapt risipă

Economia clamată de primar este de fapt risipă

rabla-politie-locala

Concedierile a peste 300 de poliţişti locali nu inseamnă economii uriaşe la bugetul municipiului Buzău, ci dimpotrivă o mare risipă. O arată un calcul simplu ce ţine cont de salariile poliţiştilor locali in raport cu sumele cu care vor fi plătiţi agentii privati de paza ce vor fi angajati de Primarie pentru paza unitatilor de invatamant. Pentru un singur agent privat de pază, Primăria va plati cu aproape 500 de lei mai mult.

Concedierea a peste 300 de agenți din cadrul Poliției Locale Buzău a fost justificată sec de primarul Constantin Toma: se va face o economie de 5,6 milioane de euro la bugetul local. Edilul Buzăului a evitat totuși să precizeze că odată cu disponibilizarea polițiștilor, unitățile de învățămănt dar și alte obiective publice din oraș vor rămâne fără pază, iar pentru a acoperi acest neajuns, Primăria va angaja si va plăti firme private de pază. Mai mult, angajarea unor agenți de pază privați este mult mai costisitoare decăt plata salariilor polițiștilor locali concediați. Astfel, în prezent, un polițist local cu 15 ani vechime aflat pe lista de disponibilizări are un salariu net de 1.200, ceea ce pentru Primărie presupune un efort financiar de 2.000 de lei.

În schimb, contractele firmelor de pază cu diverși agenți economici ori instituții prevăd sume cuprinse intre 2.100 și 3.000 de lei pentru fiecare agent, dar, în general, suma cel mai des vehiculată este de 2.500 de lei pe agent. Cu alte cuvinte, pentru a angaja un agent de pază privat, Primăria Buzău va trebui sa achite 2.500 de lei, adică o sumă cu 500 de lei mai mare decât costul lunar al unui polițist local.

Un calcul simplu arată ca odată cu disponibilizările polițistilor locali, Primăria Buzău va cheltui cu serviciile de pază cu 150.000 de lei mai mult pe lună, sau, mai simplu spus, va face o risipă de aproape 34.000 de euro, în fiecare lună și de 400.000 de euro pe an. Așadar, economiile sunt, de fapt, risipă.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com