Acasa | Actualitate | Dureri și mai mari de cap pentru Boșcodeală în dosarul „Orizont”?

Dureri și mai mari de cap pentru Boșcodeală în dosarul „Orizont”?

Ionel-GAGU-si-Constantin-BOSCODEALA-Orizont

Amânare scurtă în dosarul „Orizont“ în care fostul primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală, este judecat pentru abuz în serviciu. Acesta este acuzat de trecerea ilegală, din domeniul public al statului în cel privat, a terenului pe care a fost construit un cartier de vile la ieşirea din municipiu.

Judecătorii de la Tribunalul Dâmboviţa au decis, vineri, să stabilescă un nou termen pentru data de 30 martie, când au fost citaţi la instanţă experţii care au realizat în cauză evaluarea tehnică judiciară, în specialitatea evaluarea bunurilor imobile, cadastru şi agronomie, care nu ar fi deloc favorabilă inculpaţilor. Astfel că, la sfârşitul lunii, experţii urmează să fie audiaţi la Tribunalul Dâmboviţa.

Deşi toate informaţiile dădeau ca sigur un prim verdict pentru fostul primar al Buzăului, Constantin Boşco­deală, în dosarul „Orizont“, la începutul acestui an, iată că nu este aşa. La termenul din ­ia­nuarie, judecătorii Tribunalului Dâmboviţa au decis o nouă amânare în proces, pentru data de 7 februarie, pentru a se lua cunoştinţă de obiecţiunile formulate de către inculpaţi la raportul de expertiză tehnică judiciară, în specialitatea evaluare bunuri imobile, cadastru şi agronomie. Ulterior, judecarea cauzei a fost amânată, pentru 10 martie, în vederea administrării de probe.

În luna decembrie a anului trecut a ajuns la dosar şi ultimul document necesar pentru pronunţarea pe fond a cauzei, ­do­cument aşteptat încă din primăvara anului trecut. Este vorba despre raportul de expertiză evaluare bunuri imobile, care a fost depus la data de 6 decembrie, astfel că la termenul din 8 decembrie, instanţa a decis să amâne judecarea cauzei pentru 13 ianuarie, dată până la care părţile să ia cunoştinţă de conţinutul raportului şi să fie ulterior depuse, eventual, şi contestaţii, dar dosarul a fost amânat iar pentru 7 februarie, pentru a se lua cunoştinţă de obiecţiunile formulate de către inculpaţi la raportul de expertiză tehnică judiciară, în specialitatea evaluare bunuri imobile, cadastru şi agronomie.

Potrivit unor surse, procurorii DNA cer pedeapsă maximă prevăzută de Codul Penal pentru fapta pentru care Boşcodeală a fost trimis în judecată, respectiv 7 ani de puşcărie.

Fostul primar al municipiului Buzău, Constantin Octavian Boşcodeală, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pe 30 mai 2014, sub acuzaţia de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar ce vizează trecerea ilegală a unei teren de la ieşire din municipiul Buzău spre Mărăcineni, din domeniul pu­blic al statului în cel privat. În acelaşi dosar a mai fost trimisă în judecată Viorica Stana, care la data faptelor era director al Oficiului de Cadastru şi Pu­bli­citate Imobiliară Buzău, precum şi Trandafir Nicolae, care la acea dată era director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultura Buzău, cei doi fiind acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Conform rechizitoriului, cei trei, în calităţile menţionate, „prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi prin încălcarea dispoziţiilor legale în materia fondului funciar“, au făcut posibilă trecerea unei suprafeţe de 33 ha teren arabil, din domeniul public al statului, în domeniul privat al municipiului Buzău. Terenul respectiv se afla în administrarea Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, fiind destinat exclusiv activităţii de ­cer­cetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare şi, potrivit legii, nu putea face obiectul unei asemenea operaţiuni.

Primarul Constantin Boşco­deală, invocând o prevedere din Legea Fondului funciar 18/1991 (în calitate de preşe­dinte al Comisiei municipale de aplicare a legii fondului funciar), a solicitat Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor din Prefectura Buzău restituirea a 33 ha, teren care a aparţinut fostului izlaz comunal. În documentele transmise Prefecturii, se menţiona că suprafaţa respectivă este în administrarea unei societăţi comerciale, Seribuz Buzău.

,,În baza documentelor transmise (referat şi tabel privind situaţia tarlalelor şi parcelelor aferente suprafeţei de 33,00 ha. aparţinând fostului izlaz comunal), prefectul a emis Ordinul 146/24.07.2001. Deşi Ordinul Prefectului se referea la suprafaţa de 33 ha, aparţinând fostului izlaz, administrată de Seribuz, Primăria, prin primarul Boşcodeală, a preluat, la 19 noiembrie 2001, o suprafaţă de aceeaşi mărime, însă nu de la Seribuz, ci de la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Legumicolă Buzău, reprezentată de Nicolae Trandafir, pe un cu totul alt amplasament. Preluarea s-a făcut cu avizul Vioricăi Stana (director OCAOTA Buzău) şi al Elenei Ştefan (reprezentant al Administraţiei Domeniilor Statului, între timp decedată). Suprafaţa preluată aparţinea domeniului public al statului, fiind vorba de un teren destinat producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare, cu potenţial economic mai mare, datorită poziţionării“, se mai arată în comunicatul DNA. ,,Prin punerea în aplicare a Ordinului 146/24.07.2001, s-a urmărit un alt scop decât reconstituirea efectivă a izlazului comunal al municipiului Buzău. Această punere în aplicare a reprezentat doar o modalitate menită să îmbrace într-un aspect de legalitate împrejurarea că Primăria Municipiului Buzău (reprezentată de Constantin Boşcodeală) a obţinut o suprafaţă de teren mult mai valoroasă din punct de vedere al amplasamentului, situată în imediata apropiere a cartierelor oraşului, pe care să poată fi construite obiective economice de către investitori (aşa cum s-a şi întâmplat în realitate), şi nu într-o zonă de la intrarea în municipiu, lângă o cale ferată unde se aflau – de fapt – terenurile societăţii Seribuz ce ar fi trebuit predate şi care prezentau un potenţial economic scăzut“, informează procurorii anticorupţie.

Contribuţia Vioricăi Stana (la acel moment director al Oficiului de Cadastru şi Publi­citate Imobiliară Buzău) a constat în conceperea şi semnarea unui proces verbal, înregistrat la Oficiul de Cadastru la 19 noiembrie 2001, prin care, contrar dispoziţiilor ordinului menţionat al Prefectului şi propriului său referat din 17 iulie 2001, terenul de 33 ha a fost predat către municipiu nu din suprafaţa administrată de Seribuz, ci din cea folosită de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Procesul verbal a fost semnat de primarul Boşcodeală şi de Nicolae Trandafir, la acel moment director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

Faptele celor trei au avut ca rezultat prejudicierea statului român cu suma de 12.720.000 lei, reprezentând contravaloarea terenului de 33 ha. preluat nelegal, aflat în domeniul public al statului, destinat exclusiv activităţii de cercetare şi producerii de seminţe şi material săditor din categorii biologice superioare la nivelul Staţiunii de ­Cer­cetare pentru Legumicultură Buzău şi exceptat de lege de la reîntregirea izlazului comunal, precum şi prejudicierea Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, prin lipsa de folosinţă a suprafeţei respective, cuantificată de reprezentanţii săi legali la valoarea de 11.528.760 lei.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com