Acasa | Actualitate | Doi ani cu suspendare pentru „mânărelile” lui Cristinel Bîgiu!

Doi ani cu suspendare pentru „mânărelile” lui Cristinel Bîgiu!

bagiu

Doi ani închisoare cu suspen­dare sub supraveghere pe o perioadă de trei ani pentru fostul președinte al Consiliului Județean Buzău Cristinel Bîgiu în dosarul de cumpărare de influență în care a fost judecat împreună cu fostul șef al RA-APPS Georgian Gabriel Surdu. Decizia a fost pronunțată joi la Tribunalul București și nu este definitivă. În schimb, Surdu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Instanța a mai decis confiscarea de la Bîgiu a sumei de 75.000 euro, pentru care se menține sechestru asi­gu­rător până la concurența sumei.

În octombrie 2015, Gabriel Georgian Surdu, acuzat de cum­părare de influență, a fost trimis în judecată alături de Cristinel Bîgiu, acesta fiind deferit justiției pentru trafic de influență. Potrivit DNA, în august 2013, Gabriel Surdu i-ar fi promis lui Cristinel Bîgiu, atunci președinte al CJ Buzău, suma de 3.894.301,91 lei, res­pec­tiv aproape 880.000 de euro, reprezentând 8% din valoa­rea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având ca obiect „Proiectarea și execuția modernizării drumurilor de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epurare în comuna Gher­ghea­sa, județul Buzău“, urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranșe, la momentul efectuării plăților către societatea executantă.

Surdu i-ar fi remis lui Bîgiu, prin intermediul finului său, Florin Colgiu, o primă tran­șă în valoare de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primar în vederea atri­buirii acelui contract de lu­crări. Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu și i-a promis că îl va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, în comuna din Buzău, susțin procurorii.

În cursul lunii august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din București, inculpatul Surdu Georgian Ga­briel i-a solicitat inculpatului Bîgiu Marian Cristinel, în cali­tate de președinte al Consiliului Județean Buzău, să-i facil­i­teze obținerea unor con­tracte de lucrări publice în județul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar.

Inculpatul Bîgiu Marian Cristinel a fost de acord cu ce­re­rea inculpatului Surdu Ga­briel Georgian și i-a promis acestuia din urmă că-l va sprijini să obțină un contract de lucrări pentru firma respectivă, într-o comună de pe raza județului Buzău.

La rândul său, inculpatul Surdu Gabriel Georgian i-a pro­mis președintelui Consiliului Județean Buzău că-i va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenției sale pe lângă primarul loca­lității respective, în vederea câștigării licitației.

De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranșă, de 75.000 euro, să fie dată la câte­va zile de la momentul dis­cuției, lucru care s-a și întâmplat, ba­nii fiind remiși in­cul­patului Bî­giu Marian Cristinel printr-un intermediar.

La data de 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite de inculpatul Bîgiu Marian Cristinel, între primăria comunei res­pective și firma controlată de inculpatul Surdu Georgian Gabriel a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect «Modernizare drumuri de interes local și rețea publică de canalizare și stație de epura­re», în valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu Ma­rian Cristinel de inculpatul Surdu Gabriel Georgian se ri­dica la suma de cca. 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranșă de 75.000 euro“, spun procurorii DNA.

În fața completului de judecată de la Tribunalul București, Bîgiu a recunoscut că a luat mită de la Georgian Sur­du, fostul director al RA-APPS, și a cerut să fie judecat în procedura simplificată, în vederea reducerii pedepsei, dar solicitarea i-a fost respinsă de judecător. Fostul preșe­­dinte al Consiliului Județean Bu­zău a arătat în fața instanței că a acceptat promisiunea lui Georgian Surdu de a primi 3,8 milioane de lei, reprezentând 8% din valoarea unui contract având că obiect modernizarea unor drumuri de interes local și rețeaua de canalizare din comuna Ghergheasa, județul Buzău. „Recunosc că am primit de la Surdu, ca primă tranșă, 75.000 de euro pentru a interveni la primarul comunei Gher­gheasa în vederea atri­bu­irii contractului de lucrări amintit“, a declarat Cristinel Bîgiu în fața judecătorului. El a precizat că, dacă este nevoie, ar presta și muncă în folosul comunității. Judecătorul a res­pins cererea lui Bîgiu pe motiv că este nevoie de declarațiile sale în vederea administrării unor probe.

Cristinel Bîgiu mai este judecat în două dosare, unul pentru spălare de bani, alături de fostul ministru de Interne Cristian David, și o altă cauză, aflată în faza apelului, în care este acuzat de luare de mită. În acest dosar, Cristinel Bîgiu a fost condamnat, pe 5 aprilie, de Tribunalul Călărași, la cinci ani și două luni de închisoare, decizia nefiind definitivă. În această cauză, Bîgiu se află sub control judiciar.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com