Acasa | Actualitate | Cum şi-a produs averea nesimţită „Dottore” Boşcodeală. Destinul boem al unui mafiot cu ştate de intelectual

Cum şi-a produs averea nesimţită „Dottore” Boşcodeală. Destinul boem al unui mafiot cu ştate de intelectual

646x404 (1)

Cel mai longeviv primar pe care l-a avut vreodată Buzăul a avut o viaţă extrem de agitată contrar aparenţelor.Boşco a trecut printr-un divorţ şi schimbat două neveste iar de-a lungul anilor a fost implicat în nenumărate scandaluri muşamalizate de prietenii infuluenţi infiltraţi în toate compartimentele din justiţie şi administraţie.

Cazul primarului Boşcodeală nu a intrat în presei locale cumpărate de-a lungul anilor cu sume mari de bani, decât după ce acesta a fost condamnat pentru corupţie. Timp de două decenii nimeni n-a mai pomenit mai nimic de fostul edil care a condus prin intimidare şi largi concesii destinul unui oraş. Manevrele obscure ale acestui personaj au adus Buzăul în întuneric,  la un nivel de subdezvoltare întâlnit doar în unele ţări africane.

Mafia pe care a protejat-o la nivelul cel mai înalt  funcţionează şi astăzi în administraţia locală. De-a lungul anilor, personajele care s-au ocupat cu afaceri îndoielnice l-au ajutat pe Boşcodeală să năşească un sistem profund corupt, aproape infailibil .

Sclavii sitemului mafiot au fost recompensaţi de-a lungul timpului cu funcţii bine plătite pentru familii şi rude dar şi cu sume exorbitante de bani şi terenuri valoroase. Secretul longevităţii lui Boşcodeală ar putea fi explicat doar prin colaborarea strânsă între opoziţie şi sursa puterii din palatal comunal.

Boşcodeală, creaţia lui Preda năşită de doctorul Ion Vasile

În anul 1996 Constantin Octavian Boşcodeală era un simplu anonim angajat ca şef de coloană la fosta fabrică de lapte din Buzău. Scăpătat la buzunar, Boşcodeală nu-şi permitea la acea vreme luxul unor case de vacanţă în ţară şi în străinătate, maşini de lux şi nici măcar costum de firmă.

Apropiaţi de-ai fostului primar povesteau în urmă cu mulţi ani că Boşcodeală era atât de sfios încât nici n-avea curajul să deschidă gura în faţa membrilor de partid darmite în faţa presei.”Umbla ponosit şi era slab de-l bătea vântul. Când l-a adus Preda de mână era sfios ca o femeie şi nimeni din partid nu dădea doi lei pe el. De-aia l-a ales Preda ca să candideze în faţa lui Viorel Constantinescu, ca să piardă. Era o victimă sigură, un iepuraş cum îi spunem noi ăia care eram mai şmecheriţi.povesteşte C.D un fost apropiat al lui Boşcodeală.

Constantin Boşcodeală s-a născut în 1961, este absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti – Facultatea de Transporturi, are mai multe studii postuniversitare în administraţie publică, fiind doctor în management – administraţie publică. De-a lungul timpului a fost membru PDL, ulterior membru APR, iar în prezent este membru simplu al PSD Buzău după ce a fost condamnat cu suspendare într-un dosar de corupţie.

Iată ce scriau în urmă cu câţiva ani jurnaliştii de la Evenimentul Zilei despre modul cum şi-a făcut averea nesimţită fostul primar Boşcodeală.

“Primul din cele patru mandate a fost câştigat pe când avea 35 de ani. Înainte de 1989, actualul edil ocupa scaunul de şef de autobază transporturi auto la Buzău. După Revoluţie a întors placa şi a devenit lider de sindicat la aceeaşi instituţie, apoi primar. Odată cu primăria a venit şi avuţia. Din 1997 până în 2009 a devenit proprietar peste opt terenuri în Buzău sau în comunele Amaru, Năvodari, Stâlpu şi Merei. În aceeaşi perioadă a cumpărat trei apartamente şi două case. Primarul declara o datorie de 78 de mii de euro la societatea Concas SA, datorie scadentă „la finalizare”. Toată averea a fost obţinută din leafă. Împreună cu soţia, profesoară la un liceu din localitate, primarul a câştigat ]n anul 2012 abia 53.000 de lei. În acest moment, întreaga agoniseală este pusă sub sechestru de procurori. În urmă cu puţin timp a cerut ridicarea interdicţiei de vânzare asupra vilei din cartierul „Orizont” din Buzău deoarece ar fi dorit să o înstrăineze. Dorinţa primarului nu a fost îndeplinită, aşa că a rămas cu imobilul nevândut. La începuturi, cartierul „Orizont” era destinat locuinţelor sociale, câteva zeci de hectare revendicate fiind con cesionate firmei de construcţii Concas SA. Pe respectivul loc au fost construite zeci de vile cu preţuri începând de la 140.000 de euro. În 2005, Boşcodeală a cumpărat şi el o casă pentru care a plătit 145.000 de euro, cu un teren aferent de 500 metri pătraţi. De acolo vine datoria către firmă, pe care o va achita „la finalizare”.

Banii oraşului au mers la omul lui Becali

Constantin Boşcodeală a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Procurorii DNA susţin că, în 2008, primarul a direcţionat fonduri publice către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Gloria Buzău, cu titlul de finanţare nerambursabilă. Este vorba de suma de 1.633.496 de lei. Cea mai mare parte din bani a ajuns însă la SC Fotbal Fotbal Club Gloria Buzău SA, la care edilul era acţionar minoritar. Acţionarul majoritar la Gloria Buzău era Costel Bucur, partener de afaceri cu Gigi Becali. Procurorii DNA au constatat că, după ce banii oraşului Buzău au ajuns în conturile clubului, o parte din ei- 717.933 lei – au fost redirecţionaţi în conturile lui Bucur. Suma ar fi reprezentat restituirea parţială a unui împrumut acordat, în 2007, de Bucur. Obiectul contractului l-a constituit împrumutul „în vederea asigurării cheltuielilor necesare pentru campionatul 2007 – 2008 şi plata datoriilor la bugetul de stat”. Costel Bucur este unul dintre prietenii lui Gigi Becali, petreceau împreună Revelioanele, iar discuţiile dintre ei au făcut deliciul dosarului „Valiza”.

Prejudiciul total în cazul lui Constantin Boşcodeală este de 4,9 milioane de lei, cu puţin peste un milion de euro. Pe lângă combinaţiile cu Costel Bucur, edilul mai este acuzat că a dat în folosinţă gratuită Complexul Sportiv Gloria Buzău. Timp de şase ani, oraşul nu a primit nimic din aceste afaceri, dar au avut de câştigat mai multe societăţi comerciale. Printre cei care au beneficiat de gratuitate, pentru stadionul de fotbal, s-a numărat aceeaşi firmă SC Fotbal Club Gloria SA, controlată de Costel Bucur.

Averea lui Boşcodeală estimată de americani la zeci de milioane de euro

După aproape 20 de ani în care s-a aflat în fruntea Primăriei Buzău, Constantin Boşcodeală ajunsese unul dintre cei mai potenţi financiar aleşi locali ai ţării. Chiar dacă în perioada următoare va rămâne fără bunuri de 9 miliarde lei, pe care instanţa i le-a confiscta pentru a recupera prejudiciul din ,,dosarul Gloria“, fostul edil al Buzăului tot va mai rămâne cu mulţi bani care să-i asigure un trai confortabil până scapă de interdicţiile impuse de judecători, dar şi de o eventuală condamnare cu executare de care se vorbeşte deja în dosarul „Orizont“.

 

Potrivit brasov/comisarul. ro, un raport american despre corupţia din România, publicat în 2014, arată că 25 de aleşi locali din România, care au în acest moment probleme cu legea, unii dintre ei fiind deja condamnaţi în unele dosare, au acumulat averi la care oamenii de rând nici nu pot visa, nu mai vorbim de strâns într-o viaţă de muncă la stat. Însă, pentru unii, funcţia publică a fost doar un mijloc de înavuţire rapidă. Cazul deja fostului primar al Buzăului, Constantin Boşcodeală a fost inclus în topuri ca având una dintre cele mai mari averi, dintre aşa-zişii baroni locali. Pe lista celor 25, Boşcodeală nu ocupă chiar o poziţie fruntaşă, dar ar avea o avere estimată la 8-10 milioane dolari, în condiţiile în care procurorii au pus sechestru pe bunuri de niciun milion de euro, la vedere. Dacă este aşa, tot organele abilitate trebuie să se sesizeze şi să caute ceea ce au omis până acum.

De unde a produs Boşco grosul averii

Potrivit presei locale, în urma unui control efectuat de Curtea de Conturi în anul 2009, la Primăria municipiului Buzău, au fost constatate mari nereguli în derularea unor contracte de achziţie publică. Este vorba despre două contracte, unul de 5 milioane de euro şi altul de 8,7 milioane de euro, încheiate de primarul Boşcodeală cu societatea Consiliului Local – SC Ur¬bis Serv SRL. „Atribuirea contractelor s-a făcut fără respectarea nici unei proceduri de selecţie, contrar prevederilor OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii” – se arată în raportul Curţii de Conturi. Pe de altă parte, experţii Curţii de Conturi au constatat că pentru cele două contracte nu exista nici un caiet de sarcini şi nici un proiect. Ambele contracte au acelaşi obiect, definit generic „întreţineri şi amenajări străzi şi trotuare, siguranţa circulaţiei” şi „întreţinere spaţii verzi”, fără să existe detalierile necesare nici în contracte, nici în vreo anexă a acestora. De exemplu, la data încheierii contractului nu a fost prezentat nici un deviz de ofertă, prin care să se precizeze ce lucrări se vor executa, suprafeţele străzilor care urmau a fi asfaltate, cantităţile de materiale, normele de consum pentru materiale, pentru forţa de muncă şi pentru utilaje etc.

 

După ce a obţinut în mod fraudulos aceste contracte, firma Consiliului Local Buzău, SC Urbis Serv SRL, a subcontractat către SC Mecan Construct SA Pătârlagele, unde admnistrator şi acţionar majoritar este Dobrică Dumitru, o parte din obiectul contractelor, şi anume, „executare de servicii de întreţinere şi amenajare străzi şi trotuare în municipiul Buzău”, tot fără respectarea vreunei proceduri de atribuire. Or, potrivit articolelor 9 şi 10 din OUG nr. 34/2006, Primăria Buzău trebuia să impună societăţii Urbis Serv, prin contract, să parcurgă procedurile de atribuire, deoarece contractul este finanţat în proporţie de sută la sută de o autoritate publică contractantă, şi anume, de Primărie. Ca urmare, Primăria Buzău a plătit firmei Urbis Serv SRL, în mod nelegal, suma de 12.639.682,49 lei, din care, 9.348.955,53 lei pentru străzi şi trotuare şi 3.290.726,96 lei pentru spaţii verzi.

 

După ce sesizează şi numeroase nereguli în derularea propriu-zisă a contractelor, printre care o supraevaluare a situaţiilor de plată, în sumă de peste un milion de euro (4.832.868 RON), evident, în avantajul firmei Mecan Construct, experţii Curţii de Conturi consemnează: „De fapt, SC Ur¬bis Serv SRL nu a fost decât un in¬ter¬mediar între SC Mecan Construct SA Pătârlagele şi Primăria municipiu¬lui Buzău, deoarece, situaţiile de pla¬tă pentru asfaltarea străzilor, după ce au fost semnate şi confirmate de con-ducerea societăţii, au fost trimi¬se spre decontare Primăriei Buzău, fă¬ră ca SC Urbis Serv (societate a Consiliului Local Buzău – n.r. ) să obţină vreun beneficiu din aceste activităţi.

Practic, Boşcodeală i-a pus  la dispoziţie amicului său Dobrică Dumitru , acţionar majoritar la SC Mecan Construct ,milioane de euro din fondurile Primăriei, bani pe care aceştia i-au mânărit cum au dorit, ignorând cele mai elementare reglementări legale. Afacerea cu asfaltarea şi întreţinerea străzilor din Buzău a fost cercetată şi de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău – Serviciul de Investigare a Fraudelor, care în urma verificărilor a întocmit Dosarul penal nr. 572/P/2009, pe care l-a înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Servi¬ciul teritorial Ploieşti, pentru continuarea cercetărilor faţă de Boşcodeală Constantin şi Dobrică Gh. Dumitru, sub aspectul comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals, uz de fals şi asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuini, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 13 ind. 2 şi art. 17 lit. b şi c, din Legea 78/200, cu referire la art. 248 ind. 1 din Codul Penal.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com