Acasa | Actualitate | Cum se duc pe apa sâmbetei 12 miliarde lei vechi din bugetul orașului Nehoiu pentru că primarul Milea a „omis“ să atace la timp o decizie a Tribunalului Buzău

Cum se duc pe apa sâmbetei 12 miliarde lei vechi din bugetul orașului Nehoiu pentru că primarul Milea a „omis“ să atace la timp o decizie a Tribunalului Buzău

milea-1

Primăria Nehoiu pare să se afunde și mai tare în probleme în loc să iasă la liman după lovitura primită acum doi ani, odată cu reținerea fostului primar Florentin Lungu, când au început să iasă la iveală, una câte una, nere­gulile, scrie cotidianul Opinia.

O decizie cu iz penal a lăsat bugetul orașului Nehoiu fără 12 miliarde de lei vechi, bani cu care putea fi susținută o investiție importantă pentru comunitate. Este vorba despre punerea în executare a unei sentințe judecă­torești în fa­voarea fostei firme de salubrizare a orașului, cu care administrația nehoiană a rupt unilateral relația contractuală în anul 2013, printr-o decizie a Consiliului Local al orașului, sentință rămasă definitivă du­pă ce reprezentanții Primăriei Nehoiu au depus prea târziu un apel  motivat la o decizie a Tribunalului Buzău. Astfel, peste 84.000.000 lei vechi plea­că în fiecare lună, până în iulie, din visteria orașului către SC Rom­prest Energy SRL, din cauza unei decizii cu multe semne de întrebare. În noiembrie și decembrie 2016, Pri­mă­ria a achitat aproape 7 mili­arde lei vechi, iar potrivit protocolului încheiat cu un executor judecătoresc, până la sfârșitul lunii iulie a acestui an trebuie plă­tită în tranșe de câte 840.285.500 lei diferența de 5 mi­liarde lei, sumă care a fost prevăzută deja în bugetul ora­șului.

Însă, primarul Ionuț Milea riscă să fie tras la răspundere, împreună cu alți responsabili din Primărie, pentru că nu a apărat interesele orașului în procesul cu fosta firmă de salubrizare a orașului, fiind voci care spun deja că fostul viceprimar ar putea călca pe urmele lui Florentin Lungu.

 

A aruncat vina pe avocată

Societatea de salubrizare a acțio­nat în 2013 în instanță Pri­măria Nehoiu – reprezentată de fostul primar Florentin Lungu și de actualul edil Ionuț Milea, în ca­li­ta­te de viceprimar – care a refu­zat să mai efec­tueze plăți în contul serviciilor de salubrizare prestate anterior rezilierii contractului prin hotărâre a Consiliului Local, și a obținut, la Tribu­nalul Buzău, obli­garea ad­ministrației neho­iene la plata sumei de 1.101.280 lei, re­prezentând profitul nerealizat de societate din lipsa de folosință a recipientelor pe toate lunile de indisponibilizare a acestora, în perioada 2 mai 2013-decembrie 2015, a 86.490,41 lei (cu TVA), echivalentul valorii neamortizate a investiției și punerea în pose­sie a recipientelor, a 11.332,86 lei (cu TVA) reprezentând profitul nerealizat în perioada iulie – noiembrie 2013 și a 34.415 lei (cu TVA), echivalentul profitului nerealizat prin lipsa de folosință a recipientelor. La toate aceste sume se adaugă și cheltuieli de judecată de 1.668 lei. În total, este vorba des­pre 12,35 miliarde lei vechi. Decizia a fost pronunțată în data de 9 februarie 2016, cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Primăria Nehoiu a atacat hotărârea instanței în data de 28 aprilie, însă se pare că a uitat să o și motiveze, drept pentru care, în data de 6 iunie, Curtea de Apel Ploiești a respins ca fiind nul recursul pentru tardivitate.

În luna septembrie, Pri­mă­ria Nehoiu a depus la Tribu­na­lul Buzău o cerere de revi­zuire, dar și această cale ex­traordinară de atac a fost respinsă ca inadmisibilă. Acum au depus o nouă contes­tație.

Datoria va fi plătită acum din bugetul orașului, deși decidenții primăriei nu și-au îndeplinit obligațiile legale ca să apere interesele unității administrativ te­ri­toriale și care „din greșeală“ au uitat să facă la timp recursul.

La ședința Consiliului Local al orașului din ultima azi a lunii octombrie 2016, zece consilieri PSD au aprobat o rectificare bugetară propusă de primarul Ionuț Milea care viza, printre altele, plata a peste 4,6 miliarde lei vechi, parte din restanța de peste 12 miliarde, către SC Romprest Energy SRL.

La finalul ședinței, Milea a admis că este conștient de po­si­bilitatea unei acțiuni în regres împotriva sa, dar aruncă vina asupra avocatei – cel mai probabil „moștenită“ de la fostul primar Lungu -, care, spu­ne el, a depus târziu recursul.

Contractul cu Romprest Energy a fost încheiat în 2009, când la cârma orașului se afla primarul Alexandru Corcodel. În 2012, noul primar Florentin Lungu a refuzat să mai facă plăți către societatea de salubrizare, pe motiv că nu-și face treaba. La mijloc, spun gurile rele, ar fi fost alte interese. Ca urmare, firma a refuzat să mai ridice gunoiul menajer începând cu data de 15 mai 2013, până la stabilirea de comun acord a modului de eșalonare a datoriilor. Picătura care a umplut paharul a fost soli­ci­tarea Romprest de majorare a tarifelor cu 27%. Consiliul Local a fost de acord cu o creștere de numai 16%, iar până la rezilierea contractului a fost numai un pas. Astfel că re­pre­zentanții Romprest s-au a­dre­sat instanței și au câștigat, după un proces de trei ani, exe­cutarea bugetului orașului Nehoiu pentru un prejudiciu de 12 mili­arde lei, deși respon­sabili de inacțiune pentru apărarea intereselor orașului ar putea fi consi­derați primarul Milea și juristul pri­măriei Ion Cotici, cu atribuții acum de secretar al orașului.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com