Acasa | Opinii | Cum joacă bâza liberalii și social-democrații în jurul statuii primarului Nicu Constantinescu

Cum joacă bâza liberalii și social-democrații în jurul statuii primarului Nicu Constantinescu

nicu-constantinescu

Lupta electorală la nivelul județului Buzău s-a animat, vinerea trecută, în debutul celei de-a doua săptămâni, după ce, cu o zi înainte, senatorul Teodor Atanasiu, prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, a taxat campania PSD Buzău bazată pe faptul că listele pentru alegerile parlamentare ale acestei formațiuni politice au în compunere doar buzoieni. „În ceea ce-i privește pe pesediștii buzoieni, văd că lipsa de proiecte pe care o au acești oameni și frica de discuții despre trecutul roșu – sau, mai mult, negru – al județului Buzău condus de ei, îi face să insulte inteligența buzoienilor, lăudându-se cu faptul că trebuie votați fiindcă au doar candidați din Buzău. Le voi aminti pesediștilor buzoieni puțin despre istoria Buzăului, poate învață și ei ceva. În primul rând, cel mai mare om politic al Buzăului, văzut de către istorici drept întemeietorul Buzăului mo­dern, este Nicu Constantinescu (…) Dar, care este problema? Dacă exista pe vremea aceea PSD la Buzău, Nicu Constantinescu nu avea ce căuta aici, fiindcă Nicu Constantinescu a fost craiovean, nu era din Buzău, și, înainte de a veni la Buzău a locuit la Craiova și la București. Deci, cu alte cuvinte, dacă actualii pesediști ar fi trăit atunci, ar fi dat cu pietre după el! Ce să caute în Buzău?”, a spus Atanasiu, la o conferință de presă.

toma-apa

Toma: „Aveți de gând să vă jertfiți și să muriți sărac pentru binele Buzăului ca și Nicu Constantinescu?“

În replică, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, îi amintește prim-vicepreședintelui PNL că Nicu Constantinescu a murit sărac: „Constat că liberalii buzoieni trăiesc din amintiri. Nicu I. Constantinescu a venit, la vârsta de 27 de ani, în Buzău, ca director al Prefecturii, iar în același an s-a căsătorit cu buzoianca Maria Aur cu care a avut șapte copii, rămânând până la moarte un adevărat fiu al Buzăului. A fost cel mai mare primar al orașului și, în semn de adâncă prețuire, eu însumi am decis ca sala de festivități a Palatului Comunal să poarte numele acestuia. A murit în aprilie 1905, la 65 de ani, după aproape 40 de ani dedicați modernizării Buzăului, fiind animat doar de dorința de a face bine orașului și locuitorilor lui, fără să se gândească vreo clipă la interesul propriu. Drept dovadă, la doar patru luni de la încheierea ultimului mandat de primar, în ianuarie 1905, a murit sărac. Atât de sărac încât Consiliul Local s-a reunit pentru a aproba de urgență acoperirea cheltuielilor de înmormântare, în sumă de 2.580 de lei”, a scris Toma pe pagina sa de Facebook.

El îi oferă lui Teodor Atanasiu exemple de „iluștri” urmași ai primarului Nicu Constantinescu care sunt membri ori s-au perindat prin Partidul Național Liberal: „Domnule Teodor Atanasiu, vă regăsiți cumva în destinul acestui mare Buzoian? Aveți de gând să vă jertfiți și să muriți sărac pentru binele Buzăului? Vă sugerez, însă, domnule Atanasiu, să recomandați liberalilor buzoieni să nu ascundă sub preș «iluștrii» urmași ai marelui primar pe care l-a avut Buzăul:

• Ionel Tescaru, candidat PNL la Primăria Buzău în anul 2004, managerul Companiei de Apă, care încasează lunar, «în mână», 180 de milioane de lei vechi din banii buzoienilor, pentru a le livra cea mai scumpă apă din țară și pentru a-i jecmăni cu apa meteorică;

• Constantin Ionescu, candidat PNL la Primăria Buzău în 2008 sau, mai simplu spus, candidatul Companiei de Apă în 2016, actual consilier local, care nu face decât să respecte dispozițiile protectorului său, Ionel Tescaru, fiind angajat al Companiei de Apă;

• Dragomir Văsîi, membru PNL, director economic la Compania de Apă, «mâna dreaptă» a lui Tescaru și Președintele Consiliului de Administrație al SC Urbis SRL Buzău, o altă societate a primăriei ce consumă nejustificat banii buzoienilor.

Domnule Atanasiu, toți cei trei menționați încasează sute de milioane de lei lunar, luați din buzunarul buzoianului, fără să contribuie cu ceva la bunăstarea orașului. Ci doar la propria lor bunăstare!

Aceștia sunt, domnule Atanasiu, liberalii de azi pe care dumneavoastră, probabil în totală necunoștință de cauză, îndrăzniți să-i comparați cu Nicu I. Constantinescu!”, a scris, pe pagina de Facebook, primarul social-democrat Constantin Toma, care – fapt remarcat inclusiv de unul dintre cititorii care au comentat pe www.opiniabuzau.ro-, l-a omis de pe listă pe președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care chiar a condus organizația PNL Buzău înainte de a-și lua tălpășița la PSD.

Tănase: ,,PSD vrea să îi țină pe buzoieni săraci, acesta este programul lor“Antonel Tanase

Reacția liberalilor a venit câteva ore mai târziu, prin vocea trezorierului-șef al PNL, Antonel Tănase: ,,Primarul Buzăului, Constantin Toma, a spus un lucru șocant, care des­crie perfect viziunea sa și a PSD despre oamenii din Buzău: un buzoian adevărat trebuie să moară S~RAC, pentru a dovedi, doar așa, că are legătură cu Buzăul! PSD vrea să îi țină pe buzoieni săraci. Acesta este programul lor. Orice om cu ceva agoniseală, educat, competent, cu experiență, care ar putea să aducă ceva bun în județ, nu este demn pentru PSD. PSD are nevoie de oameni sărăciți în permanență pentru a-și păstra puterea”, a reacționat acesta, vineri seară, la o emisiune electorală de la Campus TV.

 

romascanuRomașcanu: ,,Nu puneți labele murdare pe bustul lui Nicu Constantinescu“

La rândul său, purtătorul de cuvânt al organizației județene a Partidului Social Democrat, Lucian Romașcanu, a postat pe pagina sa oficială de Facebook, un ,,mic pamflet la cerere”, intitulat ,,Un liberal la porțile Buzăului”, având drept motto: “«Nu puneți labele voastre murdare pe bustul lui Nicu Constantinescu. Să nu vă atingeți!»”, «Vocea Buzaului», 1928”:

,,Prolog: Nicu I. Constantinescu a fost și va rămâne BUZOIAN.

Un mare, foarte mare li­be­r­al, având în vedere deplasamentul respectivului, alunecat pe hartă tocmai din Cugir, județul Alba, în frumosul nostru oraș, caută cu disperare să justifice nejustificabilul, și anume că nu contează cât ești de buzoian dacă fostul partid liberal te acceptă pe listele sale locale (zic fostul partid, căci numai un ONG, nu un partid, poate propune un prim-mi­nistru care nu își asumă o apartenență politică). În absența meritelor proprii caută unele în exteriorul lui și a găsit de cuviință să și-l ia drept aliat peste veacuri pe marele primar al Buzăului, Nicu I. Constantinescu. Ghinion, cum ar spune marele tăcut al României. Cum să faci asemenea gafă când prima constatare ce-ți răsare în minte auzindu-l este că ultimul merit al libe­ralilor, cu care se pot lăuda pe plan local, datează din 1883-1905?!

Hai să facem o scurtă listă comparativă a jaloanelor existenței marelui Nicu Constantinescu cu ale D-lui Tase Atanasiu.

• Nicu I. Constantinescu a venit în Buzău la vârsta de 26 de ani, în postura de director al Prefecturii Buzău, deci direct implicat în viața cotidiană a Buzăului. Dl. Tase A. a sosit la puțin peste dublul vârstei menționate, adică la 54 de anișori, pentru o lungă perioadă, de maxim 1 (una) lună, cât să se aleagă parlamentar.

• Nicu I. Constantinescu a venit pentru că a avut chemarea de a transforma din temelii și a moderniza un oraș. Dl. Tase A. a venit pentru că vrea să fie undeva unde «pot fi prezent fizic mult mai ușor». Înțelegem de aici că poziția curentă de senator de Alba îi cere un efort pe care nu îl poate susține.

• Nicu I. Constantinescu a fost, în afara activității admi­nistrative, un avocat de succes, membru de frunte al baroului buzoian. Dl. Tase A., când n-a apucat un «coledzi», a fost asociat în 7 (șapte) societăți ­co­merciale, iar de una, a răposatului Dinu Patriciu, s-a ocupat în mod special, ca administrator, 4 ani.

• Nicu I. Constantinescu odihnește în pământul buzoian, la cimitirul Dumbrava. Dl. Tase A., cu tot respectul, nu cred că își va dormi eternitatea pe meleagurile buzoiene. E o constatare, nu un reproș.

În concluzie, enunțul că Nicu I. Constantinescu nu a fost buzoian este profund fals. A fost Buzoian cu B mare, dedicat orașului într-un fel în care Dl. Tase A. nu va putea să fie nici în multiple vieți, dacă Dumnezeu ar fi suficient de nedrept sa ni-l mai trimită de mai multe ori pe planetă. PSD are acum în Constantin Toma un primar pe care îl vedem drept un vre­dnic urmaș al marelui Nicu Constantinescu, iar rezultatele muncii sale au început deja să apară.

P.S. 1: Înțeleg că Dl. Tase A. a luat-o pe urmele altui mare înaintaș și s-a apucat de scris scrisori. Dacă are polipi la tastatură și scrie cum vorbește, teamă mi-e de ce e în plic…

P.S. 2: Opt ani am intrat zilnic în Școala nr. 1, în fața căreia e așezat bustul lui Nicu Constantinescu. L-am privit atu­nci, și ani de atunci, cu un mare ­res­pect. Nu pot tăcea când alții se cocoață pe el spre a împrumuta, fără rușine, din meritele sale.

P.S. 3: Îmi voi păstra conduita în această campanie dar, cu scuze adresate cititorilor mei, derapajele contracandidaților nu vor ramâne nesancționate”, a scris pe Facebook Lucian Romașcanu, care ocupă prima poziție pe lista PSD Buzău pentru Senat.

pnl-1-300x225Afirmațiile senatorului ­li­beral Teodor Atanasiu legate de tactica de campanie a PSD Buzău, respectiv ,,doar buzoieni pe listă”, s-au mai referit la un aspect: ,,Am văzut că s-a exprimat foarte plastic președintele PSD, spunând că el nu are nevoie de GPS, că merge și cu ochii închiși prin județ, că este județul lui, în timp ce alții au nevoie de GPS. Poate și Omar Hayssam a avut nevoie de GPS când a venit în Buzău și l-a găsit pe Ciolacu drept GPS. Și l-a plimbat domnul Ciolacu, ca GPS, prin Buzău, și m-am uitat și eu pe pozele din trecut, noroc cu internetul, cu tehnica ­mo­dernă. Și-i văd la vânătoare, la partide de vânătoare, ca frații, ținându-se după cap, și văd pe la fabricile de pe Valea Buzăului care au pierdut mii de locuri de muncă. Păi, domnul Ciolacu, ca GPS, văd că funcționează bine”, a spus Teodor Atanasiu. Afirmații care, până în momentul de față, nu au fost combătute în niciun fel.

Sursa: Opinia

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com