Acasa | Actualitate | Cine va fi noul Prefect de Buzău? Cum arată acesta?

Cine va fi noul Prefect de Buzău? Cum arată acesta?

pozas

O nouă guvernare aduce cu sine, ca de fiecare dată, schimbul de oameni în teritoriu. Primii care sunt vizați de schimbările acestea sunt prefecții. Putem anticipa că, la Buzău, schimbarea prefectului se va face cel mai târziu până în luna martie. Deoarece iarna poate crea în continuare probleme grave, mai ales din cauza viscolului este de presupus că, o minte înțeleaptă l-ar lăsa pe actualul prefect să-și bată capul cu aceste probleme și chiar să-și rupă gâtul, urmând ca, imediat ce trece urgia, să fie tras la răspundere și sancționat.

Astfel, nimeni nu o să aibă nimic de reproșat și nici de comentat. Păi de ce să schimbi acum un prefect când pot apărea probleme deosebite ce ar testa la maximum capacitatea prefectului, și să nu mai stai o lună și ceva să treacă urgia iernii, iar, apoi să poți planta liniștit un nou prefect?

Și totuși întrebarea: cine va fi noul prefect de Buzău? Va fi un nume dintre cele cunoscute deja din PSD, sau va fi un personaj nou, surprinzător? La momentul actual, se pare că fostul prefect Sava a ieșit din grațiile liderilor PSD, dar niciodată nu se știe. Ceea ce este cert este că fiecare dintre liderii PSD Buzău, Ciolacu, Neagu și Toma caută să-și impună omul său. Teoretic, Ciolacu are ”exclusivitate” în numirea noului prefect. Numai că nici Neagu și nici Toma nu se vor lăsa înduplecați ușor.

Deși Neagu va fi cel mai greu de convins. Mai ales că, prin prefect, Marcel Ciolacu poate exercita un control fin și real al administrației județului, limitând puterea celorlalți doi. Numele noului prefect ține de capacitatea lui Marcel Ciolacu de a rezista și de a-și valorifica șansele pentru menținerea puterii în PSD Buzău. Nu știm ce va face Toma, dar Neagu cu siguranță își va juca cartea și va face presiuni, atât directe, cât și indirecte, prin sus-puși, asupra lui Ciolacu, pentru a-și impune proprii oameni. De aceea, sarcina lui Marcel Ciolacu, nu este una chiar ușoară. Pentru că una e să pui un prefect oricum și alta este să pui un prefect bun, care să te și asculte, măcar când e nevoie stringentă, și care să fie și cu sânge în instalație. Este destul de greu de găsit un asemenea om, mai ales că, în ultimul timp, în PSD s-au afișat numai oameni umili care abia așteaptă să-și arate mușchii falși la popor și, la final, să-l ciuruiască și pe cel care l-a cocoțat sus, pe cupolă.

Funcția de prefect, deși se presupune a fi una apolitică, în realitate este una ce miroase de la o poștă a aranjament politic. Persoane politice devin peste noapte, brusc, independente, apolitice și sunt unse în posturi importante. Cu toate acestea, extrem de puțini dintre cei numiți se ridică la înălțimea așteptărilor, restul fiind complet incapabili să execute, fără urmări nefaste, anumite ordine de sus.

Dacă e să ne referim la numele cunoscute, Romeo Lungu nu ar fi soluția tocmai bună. Numele acestuia apare de ani buni, în mod ipotetic, ca și candidat la funcția de prefect. Deși pare că acesta are suficientă experiență în administrația publică, totuși acesta nu are suficiente atuuri pentru a fi prefect. În primul rând, dacă ar pleca din CJ Buzău, acesta și-ar pierde rapid privilegiile în favoarea altuia la fel de dornic de avantaje. Și sunt destui amatori la acest capitol. În al doilea rând, acesta nu ar fi capabil să gestioneze o situație de criză și și-ar știrbi din imagine, ceea ce nu dorește. Ba chiar ar trage și pe alții în jos. Iar postul actual este destul de călduț și de încăpător financiar.

Iar funcția de prefect nu-ți aduce nici pe departe avantajele financiare pe care ți le oferă CJ. În al treilea rând, Neagu ar căpăta o libertate și mai mare de acțiune, nemaiavând un spin în coastă și ar deveni și mai puternic, fiind o amenințare și mai mare pentru Marcel Ciolacu, limitându-i acestuia posibilitatea de control a organizației județene. Iar Lungu, chiar prefect la puterea o mie, în fața lui Neagu este apă de ploaie. Deja Neagu a început tatonările în vederea racolării unor directori de deconcentrate pentru a-i roti sau a-i planta în funcții importante, chiar în București. Și asta este deja un atu în fața lui Ciolacu. Nu știm ce tatonări face Toma cu acești directori, dar bănuim că niciuna. Avem date că și actualul Ministru al Apelor este mai apropiat de Neagu decât de Ciolacu.

Un alt nume care poate fi luat în calcul este chiar fostul prefect Sava. Nu știm exact care este relația acestuia cu Toma, dar s-ar putea ca o relație tensionată cu Toma să-i aducă acestuia iarăși fotoliul de prefect. Oricum, ar fi o soluție mai bună, pentru Ciolacu, decât Lungu.

Trebuie să recunoaștem că Boșcodeală a știut să jongleze foarte bine cu oamenii săi și nu le-a dat acestora apă la moară tot timpul. De aceea a ținut și foarte bine în frâu organizația județeană, fără a-i fi contestate acțiunile de cineva din interior. Cât despre Marcel Ciolacu, acesta are o teamă să nu strice ploile nu știm cui, și să nu fie contestat. Așa că, dacă Boșcodeală nu avea nicio teamă de contestații, Ciolacu este hăituit de această teamă.

Ideea este că, de acum încolo, indiferent în ce direcție o va apuca Marcel Ciolacu, cineva îi va contesta deciziile. De aceea, dacă va dori să-și mențină poziția de lider, va trebui să arate că are ce au bărbații adevărați și să apuce taurul de coarne. Dacă nu o va face el, o va face altcineva, cel mai probabil Neagu, acesta având un avantaj net al abilităților diplomatice față de Ciolacu sau Toma. Neagu are avantajul că se mișcă foarte repede. Și mai are un avantaj pe care niciunul dintre Ciolacu sau Toma nu îl au: are o intuiție mai bună la oameni. Dacă cineva miroase a potențial, chiar periculos, Neagu încearcă să-l speculeze pe individ.

Pentru că ești mai câștigat dacă îți ții dușmanii aproape, așa cum a procedat, cu succes, Iliescu, decât să te lupți cu ei. Toma și Ciolacu pornesc războiul de rutină cu potențialii dușmani, pe care chiar ei și-i inventează, dintr-o bănuială suspectă. E clar că, din acest punct de vedere, Neagu este cel mai câștigat, deoarece diplomația deschide uși mai multe decât o victorie iluzorie dintr-un război perpetuu. Iar o bătălie epuizează resursele tuturor combatanților. Și mai are ceva în plus Neagu față de cei doi: se poate debarasa imediat de cineva, fără nicio remușcare, chiar dacă a avut de împărțit multe cu acel cineva. Renumele de Iuda pe care și l-a căpătat Neagu printre cunoscuți spune multe.

Poate părea un act de trădare, dar, în politică, aceasta este o mare calitate și îți asigură un parcurs mai lung. Singura problemă a lui Neagu ar fi ca cineva, din anturajul său, să nu ciripească ceva ce nu trebuie. Iar Neagu, ca și alții, este monitorizat atent. Chiar de prieteni intimi pe care nu-i bănuiește încă. Este clar că lui Neagu i-ar conveni să scape de spinul din coastă, Romeo Lungu și nu l-ar deranja prea mult ca acesta să fie prefect. Nu ar fi soluția ideală pentru el, dar în circumstanțele actuale, ar fi soluția cea mai bună pentru el. Mai ales că îi rămâne un post de vicepreședinte pentru a-l da cui vrea și pentru a naște astfel noi obligații. Și probabil se va îndrepta spre ALDE, Gubandru fiind un real pericol atât pentru Neagu cât și pentru Ciolacu, iar ceilalți din PSD fiind suspectați că ar fi prea apropiați de Neagu.

Cât despre Toma, acesta este mai preocupat de războaie de uzură pe teme economice și sociale decât de strategii politice. Totodată, Toma preferă să se afunde pe niște drumuri fără ieșire decât să rezolve problemele reale ale cetățenilor, fiind practic un Don Quijote al politicii locale. Din punct de vedere al abilităților politice, acesta este mult rămas în urmă, distanța față de ceilalți doi competitori fiind enormă. Poate și de aceea am ținut să-l menajăm în acest articol.

Așa că, pentru Marcel Ciolacu, sarcina alegerii unui nou prefect nu este deloc așa ușoară precum pare. Cel mai bine pentru el ar fi să aleagă un om cât mai echidistant, destul de puternic să-i reziste lui Neagu, și care să-i poată fi de un real ajutor în controlul administrației județului. Oricum, nu din cadrul PSD, ci din afară, un om care îi poate îi pune opreliști lui Neagu, limitându-i astfel influența politică. Pentru că Neagu face destule greșeli în funcția sa. Numai că nu are cine să i le spună. Și cu atât mai puțin să îl și atace. Va trebui găsit un asemenea om care să aibă și curaj și potențial să facă aceste lucruri. Este greu de găsit un astfel de om în Buzău, mai ales după ce s-a alergat tot timpul în direcție opusă, după altfel de ”modele”. Dar există și asemenea oameni.

Va trebui ca domnul Ciolacu să se străduiască mai mult și să stăruiască în căutări. De aceea trebuia ca domnul Ciolacu să se fi gândit din timp la această situație și să aibă pregătiți câțiva oameni cheie. Iar dacă vor fi promovați oameni la fel cum a fost promovat Ministrul Apelor, care, din portocaliu în adâncime s-a făcut peste noapte roșu la suprafață, se vor face toate-o apă și-un pământ pentru domnul Ciolacu.

După aceste observații, suntem extrem de curioși cine va fi noul prefect. Pentru că acesta nu va fi doar un nume al unei persoane ci va arăta încotro se înclină balanța puterii în PSD Buzău.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com