Acasa | Opinii | Cine i-a împărțit pe români între Victoriști și Cotroceniști

Cine i-a împărțit pe români între Victoriști și Cotroceniști

protest

Asistăm în această perioadă la o polarizare parcă fără precedent a societății, între manifestanții din Piața Victoriei și cei de la Cotroceni. Pe cei de la Victoriei îi acuză ceilalți că sunt păpușile corporațiilor, că sunt oameni lipsiți de patriotism. În sens invers, cotroceniștii sunt catalogați ca fiind comuniști, bătrâni și săraci ușor de manipulat, telespectatorii RTV și A3, masele de naivi care au căzut în capcana demagogiei PSD.

Mișcările de stradă au scăzut în intensitate iar acum, dacă îți faci timp și îți găsești liniștea pentru a discerne lucrurile, realizezi că fiecare tabără are dreptate, în anumite privințe. Da, e adevărat că mulți dintre protestatarii de la Victoriei sunt oamenii corporațiilor. Sunt angajați ai unor companii în care disciplina este la standarde occidentale, în care se câștigă bine, în raport cu munca depusă și importanța funcției deținute, în care performanțele sunt recompensate.

Acei protestatari nu sunt manipulabili, pentru că nu depind de firimiturile guvernanților aruncate sub formă de indexări, majorări, gratuități sau cine știe ce alte utopii lansate pe piață. Nu trăiesc deloc cu teama că revolta lor antisistem ar putea fi urmată de vreo concediere, a lor sau a rudelor, pentru că și-au câștigat joburile prin concurs, nu cu pile sau șpăgi.

Ei sunt oamenii liberi care își vor universul nealterat de acțiunile nocive ale politicienilor, cum a fost Ordonanța 13. Își doresc ca simulacrul de democrație căpătat după Revoluție să rămână măcar la forma care nu agresează, să înțepenească dincolo de granița nesimțirii.

Sunt genul de români capabili să perceapă aroganța politicienilor, demagogia, setea lor de îmbogățire, și care de obicei își reprimă antipatia sperând că totuși tupeul celor care ne conduc are limite. Fenomenul Piața Victoriei este una dintre reacțiile răbufnirii acestora atunci când simt că le sunt încălcate principiile.

De cealaltă parte, găsim oamenii care depind într-un fel sau altul de stat. Nu poți să îl condamni că nu e de partea ta pe funcționarul sau pensionarul care tresare la fiecare anunț de majorare salarială. Sunt subjugați sistemului care a devenit foarte abil în a momi masele cu mici compensații.

În această categorie sunt membrii partidului care le-a oferit cândva favoruri ori cei pe care nu-i poți convinge niciodată că principiile sunt mai presus de orice așteptare materială. Ei nu percep care este diferența între un sistem politic sănătos, garant al prosperității pe termen lung, și unul clădit pe demagogie, pe calcule și promisiuni umflate pe hârtie dar care ar putea exploda în orice moment. Nu văd minciuna din spatele celor care le flutură promisiuni din Parlament sau de la Guvern, sub masca social-democrației.

Ei chiar cred în falsa generozitate a politicienilor aflați la putere, în teoria egalității sociale care le-a fost inoculată cândva, îi simt ca fiind ”de-ai lor”, buni samariteni. Subconștientul lor setat strict pe informațiile care le dau vești bune despre mărirea pensiilor, a salariilor sau a ajutoarelor sociale, nu le dă voie să vadă dincolo de fortificațiile în spatele cărora se ascund vile somptuoase, piscine, mașini scumpe. Nu pot înțelege că empatia celor de la putere cu sărmanul nu are cum să existe atâta timp cât nu le-au experimentat modul de viață, neajunsurile.

Sunt două mentalități care vor coexista multă vreme. Din păcate, numai una dintre tabere a înțeles că exercitarea dreptului de a vota este arma cu care poate lupta față de partea adversă. (Ion Tudose)

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com