Acasa | Actualitate | Cezar Preda, în Parlament: „Este inadmisibilă indiferența față de miile de oameni care coboară din tren în Gara Buzău“

Cezar Preda, în Parlament: „Este inadmisibilă indiferența față de miile de oameni care coboară din tren în Gara Buzău“

unnamed

Deputatul liberal de Buzău Ce­zar Preda nu a rămas indiferent în fața inițiativei cetățenești care a dus, în urmă cu mai bine de o lună, la formularea unei petiții on-line având drept scop sensibilizarea autori­tăților competente în față stării deplorabile și în continuă degradare în care se află Gara Buzău. Astfel, parlamentarul liberal buzoian a depus la Camera Deputaților o întrebare pe această temă, adresată ministrului Transporturilor, Dan Marian Cos­tescu.

 „Supun atenției dumneavoastră o situație care nu mai suportă amânare. Gara Buzău, cu o vechime de 143 de ani, este principala stație feroviară care deservește orașul, fiind în administrarea Regionalei de Căi Ferate Galați. Din păcate, stadiul avansat de degradare în care aceasta se găsește azi, ne face să credem că astăzi, la Buzău, nu ne aflăm în secolul XXI.

 

unnamed (1)

   Imaginea dezolantă a Gării, res­pectiv a pasajului subteran pietonal existent, este una nedemnă de unmunicipiu reședință de ju­deț, localnicilor le provoacă frustrare, iar turiștilor o impresie urâtă. Accesul la peroane se face suprate­ran, pe la capetele peronului, sau prin pasajul ce traversează lățimea gării, dar care este foarte puțin folosit, datorită stării de degradare în care se află, precum și a absenței iluminatului. Mai mult, dacă ai ales să călătorești cu un mijloc de transport pe șine, îți trebuie o bună con­diție fizică, din cauza diferenței de nivel între ușile trenului și peron. Iar ca să cobori, îți trebuie și mai ma­re atenție. Un singur pas greșit ar putea afecta integritatea fizică a călătorilor.

   Este inadmisibilă indiferența res­ponsabililor față de miile de oameni care, după ce coboară din tren, sunt nevoiți să parcurgă cei aproximativ 200 de metri până la peronul principal în condiții de totală nesiguranță și pe căi de acces accidentate. 

   Dată fiind situația de fapt și ținând cont de importanța și necesitatea unei stații CFR, vă rog domnule ministru, să îmi comunicați:

   – Ce măsuri veți dispune pentru demararea lucrărilor ce se impun a fi efectuate pentru modernizarea și reabilitarea de urgență a Gării Bu­zău, ca principală poartă de intrare în oraș?

   – Care este calendarul de derulare, detaliat și etapizat, al lucrărilor, cu termene și recepții, care să   asi­gu­re și să corespundă standardelor de utilitate publică în securitate?“, arată deputatul Cezar Preda în în­trebarea adresată ministrului Transporturilor, Dan Marian Costescu.

Reamintim că, în urmă cu aproximativ o lună, o studentă  ori­ginară din Berca, Simona Anastasiu, a postat pe rețeaua de socializare Facebook un text care, ulterior, a devenit petiție, prin care solicita măsuri privind reabilitarea Gării Buzău: „Turiștii, elevii, studenții și alți oameni care vin în orașul nostru și ajung cu trenul, prima impresie și o fac când coboară din tren… Și vă spun: «De ce?»

   De mai bine de 30 de ani, gara arată ca după bombardamentele din al doilea Război Mondial! Această nepăsare față de sutele și miile de oameni care, după ce coboară din tren, sunt nevoiți să traverseze ca pe o pistă de «enduro» cei aproximativ 200 de metri până la peronul principal. Gara aceasta este chiar a nimănui? Suntem de mult în secolul XXI și nu în 1873, când strămoșii noștri au construit-o!

   Menționez faptul că Gara este principalul nod al rețelei de transport public din Buzău. Nouă din cele zece linii de autobuz din oraș au stație în zona gării, iar șase dintre ele au capătul acolo. Gara Buzău, locul unde I.L. Caragiale și-a încercat aptitudinile de «comersant», este mai mult decât o clădire veche de 140 de ani, prin care s-au perindat generații întregi de călători. Este locul de care se leagă istoria orașului Buzău, construită din personaje celebre, precum I.L. Caragiale, și povești incredibile, ca aceea a unui vultur adoptat de comunitate.

   Liniile de cale ferată traversează zona sudică a Buzăului pe direcția est-vest, iar clădirile gării se află pe partea nordică a acestora. Gara dispune de cinci linii (deservite de trei peroane) pentru trenurile de călători și de alte 14 pentru triajul trenurilor de marfă. Accesul la peroanele liniilor 2-3 și 4-5 se face pe la suprafață, pe la capetele peronului, sau printr-un pasaj subteran în partea dinspre est a peronului, pasaj ce traversează toată lățimea gării și are ieșire la fabrica de pâine. Pasajul însă este foarte puțin folosit, din cauza stării de degradare în care se află și lipsa iluminatului. Rușinea este pe capul nostru, al buzoienilor, și nu pe capul responsabililor!

   Prin această petiție doresc să îmi exprim îngrijorarea cu privire la starea deplorabilă în care a ajuns Gara Buzău. Modul în care arată atât Gara, cât și pasajul ce trece pe sub liniile de cale ferată, este unul nedemn de un județ, localnicilor le provoacă frustrare, iar turiștilor, o impresie urâtă și, nu în ultimul rând, trebuie să oferim facilităti pietonilor precum și persoanelor cu dizabilități. Pe această cale, solicit instituției    responsabile ca, împreună cu cetă­țenii, să ia măsuri pentru remedierea imediată a problemei expuse.

   Astfel, prezenții petiționari, cetățeni ai orașului propun:

  • înlocuirea peroanelor destinate călătorilor;
  • repararea pasajului și iluminarea lui;
  • amenajarea spațiului pentru călători într-o manieră cât mai frumoasă;
  • amplasarea unor coșuri de gunoi pentru a colecta responsabil deșeurile de orice natură;

• protejarea călătorilor prin oameni ai legii“, scria Simona Anastasiu în petiție.

 

Sursa: Opinia

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com