Acasa | Actualitate | Centrale de apartament sau încălzire centralizată? Ce ar trebui să știe toți cetățenii când iau o decizie.

Centrale de apartament sau încălzire centralizată? Ce ar trebui să știe toți cetățenii când iau o decizie.

centrala_64238700

În ultima perioadă, numărul cererilor de debranșare de la sistemul centralizat de încălzire a crescut aproape exponenţial, ceea ce a atras dezbateri pe această temă. Potrivit lui Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM), centralele de apartament nu sunt o soluţie viabilă pe termen lung din cauza noxelor pe care acestea le emit şi a preţului gazului care ar putea să crească în viitor. Acesta mai spune că numărul de persoane care folosesc centrale individuale de apartament a crescut exponenţial în ultima perioadă, în detrimentul folosirii încălzirii centralizate, pentru că statul, respectiv autorităţile locale, nu asigură căldură atunci când populaţia are nevoie. Mai adăugăm noi faptul că autorităţile locale nu asigură nici un preț competitiv pe gigacalorie, iar la Buzău nu par nici măcar preocupate să găsească o soluție în acest sens. Sistemul centralizat de încălzire este un sistem foarte bine gândit, adaptat nevoilor locuitorilor orașelor și cu precădere al locatarilor apartamentelor din blocuri. În România, este un paradox trecerea de la un sistem centralizat de încălzire la folosirea centralelor de apartament, în timp ce țările civilizate se face pasul invers în încercarea de a se ajunge la un sistem centralizat. Din punct de vedere tehnic, sistemul centralizat folosit în România, este net superior oricărui sistem din Europa. Atunci de ce s-a ajuns la debranșări în masă ale cetăţenilor? Din cauza proastei gestiuni a acestor sisteme și a incapacității autorităților locale de a oferi o soluție în acord cu nevoile cetățenilor.                                                    .                                                                                                                                                       „Centrale de apartament au fost răspunsul firesc al omului care nu doreşte să îngheţe pentru că autorităţile locale sunt incapabile. Oamenii au găsit această soluţie de moment, dar care din punctul meu de vedere nu poate fi o soluţie viabilă. În primul rând pentru că deocamdată nu monitorizăm şi nu ştim câtă poluare generează centrale de apartament şi care e riscul de îmbolnăvire a populaţiei. În al doilea rând, datorită interesului de chimizare a gazelor naturale din ţările dezvoltate industrial preţul gazelor naturale, chiar dacă acum nu creşte, va avea o altă evoluţie. Este un preţ speculativ care variază nejustificat economic, iar cei care se bazează pe gaz metan se vor trezi că nu vor putea acoperi cheltuielile energetice”, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM, în cadrul conferinţei „Biomasa – sursă de căldură la nivel local, sursă de sănătate ”.                                                                                                              

Centralele de apartament sunt în cea mai mare parte pe gaze naturale, dar există și centralele pe curent electric, numărul lor fiind în creștere în ultima perioadă. Deși centralele pe gaz realizează costuri mai mici cu încălzirea, se pare că atât prețul, în creștere, al gazelor naturale, dar și normele din ce în ce mai restrictive în această privință, vor duce atât la cheltuieli mai mari cu încălzirea a acestor centrale cât și la dificultăți practice de încălzire.                                                                                    Acad.prof.dr. DhC Gheorghe Benga este de părere că poluarea pe geam de la vecinii cu centrale, sau de la propria centrală, este la fel de nocivă ca cea cauzată de traficul auto, dacă nu peste aceasta.                                                                                                                                                       

O inițiativă legislativă, aflată aproape de votul în plen în Camera Deputaţilor, prevede că debranşările de la sistemele de încălzire centralizată, în scopul instalării de centrale termice de apartament sau de bloc, ar putea fi interzise complet.  Proiectul a fost iniţiat în urmă cu 8 ani de deputaţii Iulian Iancu (PSD) şi Dan-Radu Ruşanu, Mircea Ciopraga, Ioan Cristea şi Ioan-Silviu Lefter (PNL) și a fost adoptat de Senat în septembrie 2008, apoi trimis la deputaţi, iar ultimul aviz acordat în cadrul procedurii de la Cameră a fost cel al Comisiei Juridice, în ianuarie 2009.                                                                Comisia de Industrii a trimis în cele din urmă Biroului Permanent raportul asupra proiectului de lege, cu numeroase amendamente admise, care schimbă fundamental varianta adoptată de Senat. Cea mai importantă modificare introdusă este cea care stipulează că „deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică”.

Cu peste 50% mai scumpe, centralele în condensare sunt singurele care mai pot fi achiziționate în continuare, conform prevederilor unei directive europene

„În medie, costul unei centrale termice convenționale (de apartament, 24 Kw) este între 2.000 – 2.350 lei (TVA și kit de evacuare incluse), iar pentru un model în condensare (de apartament, 24 Kw) este în jurul valorii de 3.500 lei (TVA și kit de evacuare incluse)”, a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston România.

Pe de altă parte, sistemul de încălzire centralizată trebuie să treacă de etapa de rigiditate în care încă se mai află și să devină mai flexibil, în acord cu nevoile cetățenilor. O soluție ar fi extinderea perioadei de încălzire și o încercare, pe cât mai reușită, de contorizare individuală a fiecărei locuințe. „Cetăţeanul trebuie să aibă încredere, de pildă în Bucureşti, că RADET îi asigură energia corect, adică pe consumul real. Nu o să putem avea o piaţa consolidată de energie termică până când nu o să avem contoare individuale. Ca să faci contorizare individuală trebuie să schimbi 95% din infrastructura existentă într-un bloc, ceea ce înseamnă să treci de pe o distribuţie pe verticală, la o distribuţie pe orizontală. Acesta este singurul efort pe care cred că trebuie să-l facă. Contoarele individuale ar trebui să fie asigurate din bugetul local, iar schimbarea distribuţiei în bloc trebuie să fie făcută din fonduri europene”, a spus Emil Calota, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.                                 .                                                                                                                                        

Avantajele și dezavantajele sistemelor de încălzire

Marele dezavantaj, și cam singurul, al sistemului de încălzire centralizată este rigiditatea sa crescută, el fiind un sistem care răspunde mult mai greu la nevoile cetățenilor, comparativ cu sistemul individual de încălzire care este adaptat strict nevoilor individuale. Din acest punct de vedere, al adaptării la nevoile individuale ale populației, sistemul de încălzire centralizată va fi mereu în urma sistemului de încălzire centralizată. Acest fapt vine din proasta gestiune a acestui sistem și din incapacitatea echipei manageriale de a rezolva nevoile populaţiei.

Fie că discutăm de perioadele de început și de sfârșit ale încălzirii, care nu convin de cele mai multe ori, fie discutăm de temperatura agentului termic, care iarăși este un subiect aprins de discuție, discutăm de fapt despre limitele acestui sistem și despre modul mai greoi de a se mișca acest sistem.

Prețul de cost al gigacaloriei ar trebui să fie mult mai mic la încălzirea centralizată, comparativ cu orice sistem de încălzire individuală. Din datele noastre, cel mai ieftin preț din țară pentru gigacalorie este în Beiuș, și este sub 90 de lei pentru o gigacalorie. Sunt orașe care au un preț de cost de peste 400 lei gigacaloria, dar acestea subvenționează o mare parte din costul gigacaloriei. Atunci de unde diferențele de preț între diferite orașe? Principala cheltuială cu gigacaloria este materia primă folosită la încălzire.  Când discutăm de materia primă folosită trebuie să discutăm de ape geotermale, de sisteme eoliene sau solare, de gaze naturale, de combustibili solizi sau lichizi, sau de un mix de aceste materii prime. Acest aspect trebuie foarte bine gândit și o decizie corectă nu poate fi luată decât după calcule foarte amănunțite. Urmează apoi cheltuieli cu salariile, cu distribuția, cu reparațiile, cu investițiile.

În Buzău, vedem că nu preocupă pe nimeni acest aspect care afectează atât bugetul local cât și buzunarele cetățenilor. Credem că un management orientat spre costuri reduse și spre nevoile cetățenilor poate fi atât un bun argument electoral cât și un model pentru alte orașe din țară.

Al doilea argument în favoarea sistemului de încălzire centralizată este dat de costul de întreținere, care este mult mai mic pentru cetățenii racordați la acest sistem, comparativ cu cei care folosesc încălzire proprie. Sistemele de calorifere din fontă au o durată de viață mult mai mare decât sistemele de calorifere de aluminiu sau oțel, dar și un randament termic mai mare. Mulți specialiști susțin că este o mare greșeală să renunți la aceste calorifere dacă ele funcționează. Caloriferele din fontă noi sunt foarte scumpe, un singur element de calorifer ajungând să coste mai mult decât un calorifer mare de oțel sau aluminiu.

Un cost ce apare doar la cei cu încălzire individuală este dat de centralele de apartament. Centralele de apartament, pe lângă faptul că au o durată de viață scurtă, de doar câțiva ani, au și alte costuri suplimentare cu reparațiile. Dacă discutăm de centralele pe gaze naturale, atunci trebuie luată în calcul și costul verificării periodice, care trebuie făcută obligatoriu la interval de 2 ani.

Din multele analize efectuate pe marginea debranșării cetățenilor, a reieșit că o parte din cei care au renunțat la sistemul centralizat de încălzire, au făcut-o pentru a nu mai depinde de nimeni, iar o altă parte au făcut-o din neștiință. Lipsa de informare corectă a cetățenilor, cumulată cu incapacitatea autorităților de a gestiona bine sistemul centralizat de încălzire și chiar cu nepăsarea acestora față de locuitori, au fost factori decisivi în hotărârea oamenilor de a se debranșa. Iar toate costurile sunt suportate tot de către cetățeni.

În Buzău, actualul edil șef a început cu stângul relația cu cetățenii racordați la sistemul centralizat de încălzire când a încurajat, prin declarații stupide, politica de debranșare. După amenințări cu creșterea prețului la gigacalorie, s-a amânat această creștere din cauza alegerilor  parlamentare. Aș vrea totuși, înainte de orice, să ni se spună exact cum se calculează prețul pe gigacalorie. Asta deoarece este foarte probabil ca anumite costuri să fie supradimensionate. Și tare mult ne dorim să nu mai plătim șpăgi și prețuri umflate la energie termică.  Aș vrea să aflăm, de la edili, care sunt firmele care vând municipalității această energie și cu ce preț. Apoi, să putem face o comparație cu alte produse similare dar și cu alte soluții alternative. Nu înțeleg de ce atâta secretomanie pe marginea acestei probleme, când ar trebui, din contra, încurajată o discuție publică pe marginea acestei teme. Eu personal, după ce am testat limitele dar și avantajele ambelor sisteme, sunt clar pentru sistemul centralizat de încălzire. Dar nu astfel cum se prezintă el acum. Ci așa cum ar trebui să fie. Un sistem cu contoare individuale la fiecare apartament, astfel încât fiecare dintre noi să-și poată regla temperatura și consumul după nevoi. Un sistem modern și eficient, în ale cărui costuri cu energia termică oferită să se regăsească costuri reale și nu ineficiența unei echipe manageriale depășite moral, uman și tehnic. Un sistem în care să plătesc eficiența și munca reală și nu ineficiența și nici proasta gestiune.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com