Acasa | Actualitate | Cel mai mare zăcământ de gaze naturale, descoperit la Buzău. E evaluat la preţ minim de 4 miliarde dolari

Cel mai mare zăcământ de gaze naturale, descoperit la Buzău. E evaluat la preţ minim de 4 miliarde dolari

PTEmaGFzaD05ZjJjODhhNWUyNmM3ZmJhM2NiZjIzMTljMTQyNDgwOA==.thumb

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, vineri, în judeţul Buzău, unde participă la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, că resursele găsite pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, ar putea asigura independenţa energetică a ţării pentru aproximativ doi-trei ani. Grindeanu a mai spus că România este o ţară ”bogată” şi şi-ar dori să devină ”un hub energetic regional”.

Premierul Grindeanu a ajuns în localitatea buzoiană C.A. Rosetti alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, şi de ministrul Economiei, Mihai Tudose. După aproape o oră, în zonă au venit şi liderul PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, dar şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Sorin Grindeanu a declarat că descoperirea zăcământului onshore de gaze naturale de pe platforma Caragele este cea mai importantă de după Revoluţie, putând asigura independenţa energetică a României pentru aproape doi-trei ani.

”Am ţinut azi să vin aici şi cu alţi colegi din Guvern, la această nouă exploatare, pentru că e una foarte importantă, care se va dezvolta în anii viitori, undeva între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz. E cea mai importantă descoperire din anii de după Revoluţie, dacă ar fi să discutăm doar din acest punct de vedere, ar asigura doar ea independenţa energetică a ţării noastre doi-trei ani”, a spus Grindeanu.

Premierul a adăugat că România trebuie să ajungă să ştie să valorifice resursele naturale pe care le are, susţinând că până acum a fost ca ”într-un cerc vicios”.

”Sigur că îmi doresc să încurajăm, vorbim şi de e o companie sută la sută românească Romgazul, nu că ar avea neapărat importanţă asta, dar încurajăm astfel de acţiuni din două perspective: pentru a asigura independenţa energetică a ţării – un lucru extrem de important – şi doi: ne dorim şi prin dezvoltarea altor proiecte energetice ca România să devină un hub energetic regional. Trebuie să ieşim din acest cerc vicios, cerc dat de neputinţa noastră în aceşti ani de a exploata resursele naturale ale ţării, de prea multe ori doar am spus şi nu am ştiut să le exploatăm, avem ţară bogată, dar atunci când vine vorba de a exploata bogăţiile ţării nu am ştiut să le valorificăm în folosul cetăţenilor. Sper ca acest semnal pe care azi îl transmitem, Guvernul şi Parlamentul, să fie unul important pentru această industrie”, a mai afirmat premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Energiei: Zăcământul de gaze de la Caragele este evaluat la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, vineri, la Buzău, că zăcământul de gaze de pe platforma Caragele este evaluat la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care dă posibilitatea Românei să devină ”un jucător important pe piaţa gazelor din regiune şi nu numai”.

„Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească, Romgaz, a făcut-o pe rezerve de gaze din România. E o rezervă care înmagazinează, pe primele estimări, 30 de miliarde de metri cubi şi posibilitatea de exploatare este de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge probabil trei ani, dacă am exploata doar de aici. Este un depozit evaluat la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari. E o descoperire care a trecut de faza de explorare, acum suntem în faza de exploatare, livrăm deja în sistem”, a spus ministrul Petcu.

Digi24

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com