Acasa | Opinii | Ce coincidență! Ce au în comun polițiștii locali cu domnii Ciolacu, Dobrică, Burada, Neagu sau Tescaru?

Ce coincidență! Ce au în comun polițiștii locali cu domnii Ciolacu, Dobrică, Burada, Neagu sau Tescaru?

ciolacu_toma_80753000

Plecat în cursa electorală pentru fotoliul de primar din pole position, Constantin Toma s-a aruncat, după câștigarea alegerilor, la gâtul cui a putut. După eșecul repurtat cu clanul Tescaru-Burada-Neagu-Ciolacu, Toma a coborât ștacheta și s-a aruncat la gâtul unor oameni simpli și obosiți deja de greutățile unui trai decent. Primii intrați în colimatorul însetatului edil au fost polițiștii locali.

Aceștia au fost executați, fără somație și, mai ales, fără vină. Ce au făcut atât de grav polițiștii locali de au deranjat gena economică a legalității și moralității domnului Toma, nu știm cu exactitate. Nici dânsul nu a fost prea deslușit în astfel de declarații. Iar când Justiția dă un câștig de cauză temporar acestor oameni loviți de soartă, primarul rebel sare la gâtul Justiției.

Uită, sau nu știe domnul primar, că actul de justiție trebuie să fie un act just și că acesta are la bază dovezi. Iar dovezile prezentate de avocații domnului primar au fost ori insuficiente ori absurde. Altfel, de ce Justiția ar ține neapărat cu ”amărâții”? I-am urmărit cu atenție comportamentul domnului Toma în privința polițiștilor locali și am constatat că acțiunile sale sunt furibunde și ascund multe frustrări personale. Toată frustrarea dată de eșecurile repetate avute în bătăliile cu domnii Ciolacu, Neagu ori Tescaru, s-a transformat în ură împotriva polițiștilor locali.

Nu astfel se comportă un om civilizat și nici un om obiectiv. Nu prin transformarea unei situații și a unei stări de fapt într-un război personal. Un om civilizat și diplomat nu ar fi făcut în niciun caz ce a făcut domnul Toma și nu ar fi avut aceste maniere grosolane și vindicative care depășesc limita unei înțelegeri normale. Trecând acum peste aspectele deja dezbătute cu privire la legalitatea și moralitatea aruncării în stradă a polițiștilor locali, ne referim strict la momentul post justiție.

Domnul Toma, în fața unui act de justiție, în loc să-și păstreze cumpătul și să se abțină de la comentarii hazardate, dă cu tifla magistraților care au ”îndrăznit” să vadă lucrurile altfel decât le vede el. De aici se vede latura obtuză a acestui primar care este obedient la dialog și refuză orice poartă de comunicare. Ce se poate întâmpla dacă Justiția dă, în final câștig de cauză acestor oameni? Vor fi primiți înapoi și Primăria va plăti în continuare salariile ”nesimțit” de mici acestor oameni.

Bun. Și de ce nu poate domnul Toma să accepte asta? Nu tocmai (ne)legalitatea angajării acestor oameni a fost motivul invocat de domnul Toma pentru a-i da afară? Păi dacă Justiția, oarbă, strâmbă ori cum o mai fi ea îți spune că trebuie să ai un anumit comportament, atunci tu ce rost mai are să te opui? Ce rost mai are să întorci mortul de la groapă?

Mai ales că totul va fi perfect legal și nimeni nu îl poate acuza vreodată că a ținut partea acestor amărâți. De ce se joacă cu viețile acestor oameni și este Gică contra? Și-a făcut treaba și i-a dat afară? Da. Mai departe, să-i lase pe cei îndreptățiți să facă dreptate. Așa cum o fi. De ce trebuie să-și depășească statutul? Ce are cu acești amărâți de vrea cu tot dinadinsul să-i dea afară? Cât despre latura economică a acestei măsuri, chiar avem de discutat. Și de reproșat.

Îi reproșăm domnului primar că nu s-a luat de cine trebuie. În timp ce ”plebea” păzitoare de școli și grădinițe este aruncată în stradă și apelează la Justiție, ca ultimă scăpare din ghearele vampirilor politici, ”aristocrația” care decimează bugetul public este lăsată nestingherită să se bucure de averea făcută pe cârca cetățenilor. Ne întrebăm dacă aceste lefuri amărâte, primite de polițiștii locali, dau peste cap bugetul municipiului Buzău? Oare lefurile acestora sunt de vină pentru jafurile și furturile care au secătuit rezervele orașului?

Oare acești oameni au pus în pericol siguranța noastră sau a copiilor noștri în vreun fel? Tocmai cu ei a înțeles domnul Toma să se ia la trântă? Tocmai pe ei, care nu au avut nicio vină pentru că cineva a decis să facă angajări și să-i angajeze, s-a ales domnul Toma să-i plesnească? Dar pe cei care au furat din vistieria orașului, la propriu, și se afișează cu mașini de lux și cu averi impresionante, făcute din acest furt sistematic, de ce nu-i plesnește domnul Toma. Pentru că, de bun simț, ar fi să vrei să pui lucrurile la punct.

Dar nu așa alandala ci organizat. De aici trebuia început: cu stoparea furturilor din avutul obștesc. Și cu recuperarea acestor bani furați, despre care aceeași Curte de Conturi a făcut rapoarte detaliate. Numai că lucrurile astea nu se văd. Nu de la înălțimea funcției și a privilegiilor domnului Toma. Nici domnul Toma nu este prea darnic cu asigurarea transparenței unor asemenea lucruri.

Unul din indivizii care s-au înfruptat zdravăn de la ciolanul municipiului a fost Dumitru Dobrică, care a făcut avere prin adjudecarea unor mari sume de bani publici prin metode dubioase. Să amintim doar că într-un dosar penal, legat de URBIS, domnul Dobrică împreună cu domnul Ciolacu au dat o nouă dimensiune zilei calendaristice, aceasta ajungând, în actele întocmite, să aibă mai mult de 30 de ore, tocmai pentru o plată echitabilă a ”serviciilor prestate” de firmele lui ”Laurențiu” Dobrică.

Ce ne poate spune domnul Toma despre acești bani, plecați fraudulos din vistieria orașului? Ce ne poate spune despre alte sume aruncate pe ”ochi frumoși”? Și vorbim de sume, de această dată uriașe și nu mizilic cât reprezintă salariile ”nelegale”, descoperite de aceeași Curte de Conturi invocată în cazul polițiștilor locali. O fi greșit Curtea de Conturi în cazul domnilor Ciolacu sau Dobrică? O fi greșit ”doar” când a descoperit fraude de milioane de euro? Iată ce au în comun polițiștii locali cu domnii Ciolacu, Dobrică, Burada, Neagu și Tescaru: cu toții primesc bani de la bugetul municipiului Buzău. E drept că proporția este diferită. În timp ce unii primesc salariul minim, alții primesc, prin tertipuri, milioane de euro. Dar numai cei care primesc un amărât de salariu aduc gaură bugetului local, în accepțiunea domnului Toma. Nu cei care au jefuit acest buget. Cam atât au în comun acești protagoniști.

În rest, drumurile lor sunt incongruente, pe toate planurile. De la aspectul legal al dobândirii acestor bani și până la regimul de tratament. În timp ce polițiștii locali sunt prezentați de actualul primar ca un fel de paria, celelalte personaje sunt tratate cu multă atenție, ca niște oameni de vază. Ce au în plus aceștia? Bani, funcții, putere. Bani făcuți pe cârca instituțiilor publice, funcții câștigate cu acești bani și puterea dată de ocuparea vremelnică a acestor funcții. Asta apreciază domnul Toma. Dar asta trebuie să apreciem și noi? În lumea asta nu ai valoare decât dacă ai saci de bani luați de la gura altora? De asta continuă să se sprijine domnul Toma pe aceștia?

Pe de o parte, Toma pare că deplânge soarta acestor oameni pe care i-a dat afară: ”Nu am avut niciodată intenția să dau afară niște oameni nevinovați. Am o hotărâre a Curții de Conturi care spune că în Poliția Locală Buzău vor rămâne doar 138 de polițiști. La 1000 de locuitori trebuie un singur polițist. Așa spune legea. 323 de polițiști erau în plus la Buzău. Din păcate, acești polițiști au fost angajați ilegal, pe bază de contract, fără a se aviza organigrama la Agenția Națională a Funcționarului Public. Noua organigramă va fi fără cei 323 de polițiști pe care Curtea de Conturi i-a declarat ilegal angajați. Nu am nicio firmă de pază și nu am nicio legătură cu vreo firmă de pază pentru a face lobby”. Aceasta este declarația lui Constantin Toma din urmă cu câteva luni.

Declarație care nu prea se potrivește cu ultima declarație a edilului și care sună astfel: ”Avem o singură problemă – celebra organigramă a primăriei. Nu mă văicăresc. În momentul de față, avem 206 posturi libere. Noi avem o organigramă care este deja aprobată de Consiliul Local și suspendată de Tribunalul Buzău, iar Curtea de Apel Ploiești nu ne-a dat nici până acum un termen. S-a suspendat toată organigrama și avem 206 posturi libere. Acest lucru este foarte grav pentru că va trebui să lucrăm pe o mulțime de proiecte, mai ales pentru atragerea fondurilor europene. În acest moment, doar cu doi oameni nu putem face mare lucru. Nu abandonăm! Ne vom bate să obținem dreptatea în justiție. Vom face tot ce se poate pentru a nu opri niciun proiect”, a spus Constantin Toma.

Bătălia lui Toma tinde să devină una apocaliptică. Asistăm la declanșarea războiului total de către Constantin Toma. Acesta este obtuz nu numai la orice formă de dialog, dar și la măsurile dispuse de Justiție. Un om normal, nu ar fi procedat astfel cum a procedat Toma. Un om normal, ar fi făcut un pas înapoi, până la finalizarea acestui proces și epuizarea tuturor căilor de atac. Un om normal acceptă sfaturi, chiar dacă nu sunt întotdeauna pe placul său și acționează așa cum consideră că este mai bine. Un om normal respectă Justiția, așa cum este. Ori, în momentul de față, Justiția a suspendat efectele HCL Buzău 193/2016, efecte care durează până la soluționarea dosarului pe fond. Probabil că și Curtea de Apel va menține această soluție care, oricum, este una temporară, și nu are legătură cu fondul cauzei.
Oricum, sunt multe lucruri de explicat în legătură cu concedierea acestor angajați. Dacă aceștia au fost angajați ilegal, atunci cine i-a angajat, trebuie să răspundă penal și civil. Adică foștii consilieri locali din fostul CLM Buzău, care au votat angajarea și care sunt buni de plată. Iar unii dintre ei fac parte și din actualul CL Buzău și, practic, s-au contrazis singuri.

Pentru că, prin concedierea polițiștilor locali, Constantin Toma a deschis cutia Pandorei și este obligat moral și legal la regim de tratament egal pentru situații egale. Asta înseamnă să le ceară socoteală domnilor Ciolacu, Neagu, Burada, menționați ca vinovați de prejudicierea bugetului local în rapoarte similare ale Curții de Conturi. Pentru că, nu poți proceda așa cum a procedat până acum domnul Toma, care umblă cu jumătăți de măsură, jumătate aplicând legea și jumătate încălcând-o. Aplicând legea cu cei năpăstuiți și încălcând-o cu cei care au parazitat bugetul.

Oricum, pasivitatea domnilor Ciolacu și Neagu în această chestiune, sau mai bine zis complicitatea tacită a acestora, își va pune o amprentă apăsătoare pe cariera lor politică viitoare. Și mai rămâne deschisă o problemă importantă pe care iarăși o ocolește primarul Toma: dacă raportul Curții de Conturi este luat de acest primar cu titlu absolut corect și adevărat, atunci, conform acestui raport, s-a produs o gaură în buget, gaură care trebuie astupată de cei vinovați.
Iar cei vinovați nu sunt în niciun caz polițiștii. Cei vinovați sunt cei care au votat numărul de posturi peste ”limita” legală. Domnul Toma, în loc să se oprească la jumătatea drumului și să lovească neîncetat în poliția locală, ar trebui să alerge și după banii care au ieșit nelegal din buget. Să sperăm că o va face. Oricum, îl rugăm să ne anunțe și pe noi, cetățenii umili ai urbei noastre când și cum are de gând să recupereze acești bani. Și când are de gând să recupereze prejudiciul baban adus de Ciolacu, Neagu, Dobrică.

În concluzie, cazul polițiștilor locali concediați de Toma este o rană deschisă și poate fi buturuga care poate atârna greu în carierele politice ale protagoniștilor acestui dureros episod din viața unora dintre semenii noștri și care poate răsturna ireparabil carierele politice ale ”artizanului” dar și a ”susținătorilor” acestei vendete.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com