Acasa | Opinii | Blestemul galben! Cum au ajuns liberalii, de la prietenii eterne, să se ciuruiască între ei!

Blestemul galben! Cum au ajuns liberalii, de la prietenii eterne, să se ciuruiască între ei!

pozarep

Situația din PNL Buzău este în continuare și mai tensionată după ultimele evenimente interne din acest partid și pare să nu se termine prea curând. De fapt, tensiunile începuseră în acest partid încă de pe vremea răposatului prea cinstit moralist Bîgiu, când acesta, în habotnicia propriei persoane, a început să împartă funcții și promisiuni, închinând ireversibil structura partidului unor interese pur personale.

Ceea ce vedem noi astăzi că se întâmplă în interiorul acestei organizații locale nu este decât aisbergul unor conflicte personale între diverse orgolii și interese. Practic, Cezar Preda este tot mai aproape de a controla într-un mod absolutist două organizații locale ale PNL: Dâmbovița și Buzău.

La Dâmbovița, în mod direct, în calitate de șef al acestei filiale și la Buzău prin ciracii săi. Numai că va fi șef peste un partid golit de idei progresiste și lipsit de oameni de calitate, adică peste un zero plus.

Iar Cezar Preda nu este nicidecum o soluție pentru PNL, indiferent de organizație. Am scris la vremea respectivă mai multe, așa că acum doar o să punctăm esența situației prezente. Avem într-o parte a spectrului bătăliei triumviratul farsorilor triști ai propriilor eșecuri, Dorin, Caton și Ion și în cealaltă parte servanții lui Cezar, unde regăsim vechi liberali, liberali doar din interes și nicidecum din convingere.

Oameni care ieri se certau cu Cezar Preda, astăzi îi fac plecăciuni adânci. Ce să mai spunem noi despre Cristi Romanescu, Nicolae Mărăcine, sau alții, că vă spun spun ei destule. Nu am înțeles niciodată gestul ciudat al lui Cristi Romanescu de a demisiona din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean sub presiunea lui Cezar Preda. Practic, acesta a fost momentul de început al seppukului politic al PNL Buzău și implicit și al domnului Romanescu. A urmat, în aceeași notă proastă, care a culminat cu venirea lui Ovidiu Anghel, și care se continuă și astăzi cu acest conflict cu mai vechii săi colegi.

Practic PNL Buzău a fost încălecat total de fostul PDL, iar astăzi domnul Romanescu are un rol pur decorativ, oarecum onorific și nicidecum de acțiune, pentru că deciziile se iau în altă parte. Vechii liberali își caută culcuș în alte locuri.

Cât despre ”dezertorii” de la linia lui Cezar Preda, o să îngroșăm ideea pe care am lansat-o că aceștia nu sunt decât niște ageamii în politică. În acest sens ar trebui ca și pretențiile lor să fie pe măsura rezultatelor personale. Numai cum, acestea nu se văd prea bine din interior, oamenii nu prea-și dau seama că sunt atât de mici că nu contează, și se aruncă la pretenții de funcții prea sus pentru ei. Momentul de adevăr al caracterului lor s-a văzut în momentul în care aceștia au renunțat total la candidatura lui Constantin Ionescu la primăria Buzău și modul straniu în care s-au liniștit ulterior, chiar dacă Ovidiu Anghel a intrat cu forța la șefia organizației locale a PNL.

În alte condiții, dacă aceștia nu ar fi avut niciu rol în evoluția situației din PNL, gestul lor de a părăsi PNL-ul nu numai că nu ar fi fost de blamat, dar ar fi fost privit ca un gest de curaj al unor oameni care au ales să plece decât să stea cu capul plecat. Și ar fi câștigat multă simpatie din partea electoratului. Așa a fost cazul lui Constantin Ionescu care a preferat să plece decât să mai fie călcat în picioare. Și a făcut un lucru bun. Cel puțin, până acum, nu i se poate reproșa ceva.

Practic, vechii liberali i-au făcut, fără să-și dea seama la timp, toate jocurile lui Cezar Preda. Astăzi, un vechi liberal, nu are decât două alternative: să se supună total jocurilor planificate de Cezar Preda sau, în caz de refuz, să plece din partid. Nu știm cum e mai bine, să fii sclav al jocurilor altuia, sau să părăsești partidul în care ai crescut și să fii catalogat drept dezertor, chiar trădător. Cert este că niciunul din cei care au părăsit organizația PNL Buzău în ultima perioadă nu și-a motivat suficient gestul făcut. Și ar fi trebuit s-o facă. Măcar pentru simpatizanții liberali care urmează să vină la vot.

O nedumerire se conturează în acest joc încâlcit al amestecurilor de orgolii, naivitate, chiar prostie pe alocuri și anume: Cine sunt de fapt trădătorii în PNL? Cei care părăsesc astăzi partidul, sau cei care aleg să rămână, umili, supuși? Cei care trădează un partid care și-a încetat existența liberală sau cei care rămân cu creierele spălate în partidul care și-a trădat cu totul ideile liberale? Pentru că partidul acesta s-a tot îndepărtat de la doctrina și principiile liberale și își aruncă la gunoi vechii liberali cu o gândire progresistă iar azi nu caută decât oameni de execuție.

Este un lucru clar că un om cu convingeri liberale puternice, nu se poate regăsi astăzi în actualul PNL. Și atunci cine sunt cei care rămân? Atât vechi membri care s-au târât pentru orice funcție sau beneficiu cât și oamenii fostului PDL care se pregătesc să îi dea la o parte pe foștii liberali și să ia ei toate beneficiile.

Oameni care aleg să se târască în loc să meargă drept. Și atunci cine pleacă? Cine poate. Unii pentru că nu se mai regăsesc, la nivel de convingere, în această nouă formulă de partid și alții care nu se mai regăsesc pe anumite poziții. În cazul celor trei plecări mediatizate din PNL Buzău, credem că este cazul ca aceștia să-și motiveze plecările. Pentru că vor da apă la moară celor care rămân și riscă să fie catalogați drept trădători, dezertori și oportuniști.

Oricum, cazul Constantin Ionescu a fost o piatră de încercare pentru mulți liberali, iar lipsa de atitudine în acest caz, în acele momente tensionate, va fi o piatră de moară mulți ani de acum încolo pentru toți cei implicați. Și nu atât din punct de vedere moral cât mai ales politic. Pentru că acesta a fost lăsat de izbeliște, în voia sorții, într-un moment important atât pentru el cât și pentru alții, încep deja să se vadă primele deconturi.

O să mergem un pic mai departe cu analiza și o să facem un mic joc de logică și de imaginație. Ce s-ar fi întâmplat dacă Adrian Mocanu ar fi preluat șefia PNL Buzău înaintea alegerilor locale? Să presupunem, că ar fi făcut un joc bun și corect din punct de vedere politic. Nu știm dacă l-ar fi lăsat pe Constantin Ionescu să candideze din partea PNL, dar, dacă ar fi făcut-o, și dacă l-ar fi susținut puternic, mai mult ca sigur că acesta ar fi fost primarul Buzăului astăzi.

Oricum, Adrian Mocanu a greșit că nu a profitat de situație și nu i-a luat apărarea lui Constatin Ionescu public și a ales să meargă pe o mână perdantă din start. Dar greșeala lui nu a fost deloc gravă și a fost deja uitată de electorat. Doar că ar mai fi câștigat câteva locuri de consilieri. Cu o asemenea formulă, PNL ar fi avut mult mai mulți consilieri în consiliul local. Un număr mult mai mare de consilieri ar fi avut liberalii și în consiliul județean. Numărul mai mare de consilieri liberali, la nivelul întregului județ ar fi fost mult mai mare decât cel de astăzi. Și atunci, deoarece PSD-ul nu ar mai fi avut majoritate în Consiliul Județean Buzău, ar fi apărut următoarea problemă: cine ar fi fost astăzi președintele Consiliului Județean Buzău?

Credem că un joc de culise abil ar fi putut aduce liberalilor funcția de președinte a Consiliului Județean Buzău. Și nu ar fi fost puțin lucru. Ar fi contat enorm astăzi pentru locurile din parlament. Dar dacă nu a fost viziune în acest sens… a rămas doar amintirea a ce ar fi putut să fie. De fapt problema dureroasă a acestei situații este lupta la nivel personal care se poartă între diverși protagoniști și nu dorința de a face bine partidului.

Astăzi, la Buzău, liberalii sunt aproape de dispariție și nu vedem cine mai poate aduce partidul pe linia de plutire. Va fi mare lucru, dacă, cu câțiva primari vlăguiți și câțiva consilieri oblojiți, PNL Buzău va mai avea măcar jumătate din voturile de la locale. Ar fi un lucru extraordinar să aibă măcar un parlamentar. Numai că, dacă PSD ori PMP vor bate suficient de mult în PNL, acesta va fi făcut șah mat. Pentru că nu mai are oameni pe care să se poată sprijini. Iar voturile vor pleca către alții. Definitiv.

Deci cine sunt adevărații trădători ai PNL? Cei care părăsesc partidul intrat în picaj sau cei care l-au adus în situația aceasta? În principiu cu toții, dar cu precădere cei care rămân să facă politica antiliberală a pedeliștilor. Pentru că au acceptat să se întâmple asta și nu s-au trezit la timp să ia atitudine.

Astăzi PNL-ul are o doctrină hibridă, neașezată, iar rezultatul acestor mari frământări și eșecuri se vede astăzi în degringolada care stăpânește acest partid. Am spus de la început că asocierea dintre PNL și PDL va fi una proastă, iar rezultatele se văd astăzi nu doar la Buzău, ci în toată țara. PNL-ului nu-i mai rămâne acum, înainte de alegeri, decât să se roage că electoratul va fi nemulțumit de celelalte partide sau că va fi suficient de naiv încât să creadă în PNL. Pentru că forță să schimbe ceva în bine nu are. În mai rău, da.

Iată deci, cum un mod de gândire primitiv, tributar unor interese personale, afectează nu doar evoluția unui partid, ci chiar destinul unei întregi națiuni.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com