Acasa | Actualitate | Bîgiu îl aşteaptă pe Toma la biblioteca de la Mândreşti

Bîgiu îl aşteaptă pe Toma la biblioteca de la Mândreşti

toma bagiu

”Un fleac, m-au ciuruit”, replică celebră folosită de regretatul Sergiu Nicolaescu, de defunctul politic Traian Băsescu  puțin schimbată, și pe care o repetă Toma Făcăleț cu mult sârg în ultimele zile, după ce toate ilegalitățile comise în scurtul timp de când este primar au început să iasă la suprafață și au ajuns, unele pe masa D.N.A., altele pe masa A.N.I., amândouă instituții care atunci când termină cu tine e nasol, că ai deja cătușe și mulți ani de executat în spate.

Atunci când a venit la conducerea Primăriei, cu foamea-n gât, după ce și-a falimentat toate firmele și a lăsat sute, unii spun mii de angajați fără muncă și pâine pe masă, păcălind partidul care l-a propus că e cel mai bun manager, Toma a avut un singur gând, să scape de datorii.

Și cum altfel decât preluând forțat anumite segmente din subordinea Primăriei care erau încă productive și aservindu-le propriului interes, prin oameni care să percuteze la comanda sa.

Dar gurile rele spun că tocmai aceste acţiuni de furt din bugetul local îl vor propulsa în cel mai scurt timp pe acest falimentar direct în celula lui Cristinel Bîgiu care deja i-a pregătit metalurgistului un pat câlduţ şi card de acces la biblioteca pensiunii.

Citim în Opinia că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Marian Bîgiu a fost condamnat miercuri, definitiv, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul mitei pentru contractul de lucrări de la Ghergheasa. În același dosar, Georgian Gabriel Surdu, fost director al Regiei Autonome – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelul DNA şi l-a condamnat pe Bîgiu la doi ani cu executare, după ce acesta primise doi ani cu suspendare la instanţa de fond – Tribunalul Bucureşti. În schimb, CAB a menţinut condamnarea dată de tribunal lui Gabriel Surdu, dar şi confiscarea sumei de 75.000 de euro de la Cristinel Bîgiu.

„Respinge ca nefondat apelul declarat de Surdu Georgian Gabriel şi admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale din 3 noiembrie 2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată şi rejudecând: aplică inculpatului Bîgiu Marian Cristinel pedeapsa de doi ani de închisoare care urmează să fie executată în regim de detenţie”, se arată în minuta hotărârii pronunţate, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti.

Pe 22 octombrie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Surdu şi Cristinel Bîgiu pentru cumpărare de influenţă, respectiv trafic de influenţă. Anchetatorii susţin că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte al CJ Buzău, aproximativ 3,9 milioane lei (peste 878.000 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract de aproximativ 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro), având ca obiect „Proiectarea, execuţia şi modernizarea drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău”.

Conform DNA, suma de bani urma să fie dată în mai multe tranşe la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă. În aceeaşi lună, Gabriel Surdu i-a remis lui Bîgiu, printr-un intermediar, drept primă tranşă, suma de 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

„În august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, Gabriel Surdu i-a solicitat lui Bîgiu să îi faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Inculpatul Bîgiu a fost de acord cu cererea şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă. (…) La rândul său, Surdu i-a promis preşedintelui CJ Buzău că îi va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi inculpatului Bîgiu printr-un intermediar”, mai spune DNA.

În 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări de aproape 48,7 milioane lei. Procentajul de 8% din valoarea contractului, promis lui Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la circa 878.222 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 de euro.

Cristinel Bîgiu se află în prezent în detenție, fiind încarcerat la penitenciarul Focșani unde execută o condamnare de cinci ani și două luni pentru luare de mită în formă continuată (douî acte materiale), conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale) și tentativă de spălare a banilor. În perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, Bîgiu i-a cerut unuia dintre directorii CJ Buzău „să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în 3 componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele”.

sursa Opinia

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com