Acasa | Actualitate | Bâlbe și contre între Toma și Tescaru pe tema apei meteorice. Deși li s-a promis sistarea facturării acesteia timp de trei luni buzoienii o plătesc în continuare

Bâlbe și contre între Toma și Tescaru pe tema apei meteorice. Deși li s-a promis sistarea facturării acesteia timp de trei luni buzoienii o plătesc în continuare

toma-tescaru
Plata apei meteorice rămîne în vigoare în Buzău și Rîmnicu Sărat. Este o veste năucitoare care vine la două săptămîni după ce primarul Buzăului, Constantin Toma, și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, au ieșit public să anunțe că timp de trei luni buzoienii și rîmnicenii nu vor mai plăti apa meteorică.
Această plată urma să fie suspendată, iar în acest timp ar fi urmat să fie stabilită o nouă modalitate de calcul. Numai că demersurile pentru suspendarea apei meteorice nu au fost duse mai departe de cele două primării, a anunțat aseară directorul Companiei de Apă Buzău. Prezent în emisiunea Focus News, seara trecută, Ionel Tescaru a confirmat că apa meteorică va fi plătită în continuare de locuitorii celor două municipii:
În toată lumea se plăteşte acest serviciu. Ştie şi domnul primar. Pentru că este un serviciu, ceea ce, practic, înseamnă o problemă de civilizaţie. Hai să punem  un capac peste gurile de canalizare să vedem ce se întîmplă cînd plouă. Asta presupune costuri, întreţinere, oameni. Sînt 5.000 de guri de canalizare pe care înainte să le preluăm noi, Primăria plătea acest serviciu.
De cînd a venit la Primărie Constantin Toma a repetat de nenumărate ori că are de gînd să sisteze plata apei meteorice. În şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor ADI 2008, din care fac parte toţi primarii localităţilor din judeţul Buzău în care Compania de Apă oferă servicii de apă-canal, edilul-şef buzoian, la fel ca şi cel de Rîmnicu Sărat, au solicitat ca abonaţii să nu mai plătească acest serviciu. Celor doi li s-a explicat că nu se poate renunța la facturarea apei meteorice însă se poate reface modul de calcul. S-a cerut atunci un răgaz de trei luni, timp în care ar fi urmat să se refacă toate calculele, iar plata era suspendată temporar.
La finalul şedinţei, primarul Toma, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, au anunţat, de altfel, că buzoienii şi rîmnicenii nu vor mai plăti vreme de trei luni apa de ploaie, timp în care un studiu comandat de municipalitate, menit a reglementa definitiv situaţia apei meteorice şi plata ei, ar urma să se încheie. Iată declarațiile de atunci:
Noi am luat act, ADI 2008, de dorinţa domnului primar Toma, care reprezintă municipalitatea Buzău ca pentru o perioadă de 3 luni apa meteorică să fie suspendată de la plată, de către cetăţeni, începînd cu luna ianuarie, în funcţie şi de hotărîrile pe care le dau cele două municipalităţi, Buzău şi Rm. Sărat„, a spus Emanoil Neagu.
La rîndul său, în acelaşi context, primarul Toma a declarat: Fac ce trebuie să fac şi e legal. Acţionez în direcţia în care cred că este bine pentru buzoieni, în sensul de a reduce preţul apei şi a nenorocitei ăsteia de apă meteorică. Mă voi bate ca buzoienii să plătească mai puţin.”
Numai că lucrurile nu stau aşa, anunţă Ionel Tescaru, care susţine că ambele consilii municipale ar fi trebuit, pentru ca serviciul să fie suspendat, să dea o hotărâre argumentată de legi, lucru care nu s-a întîmplat. Tescaru spune că ambele administraţii au aruncat pisica moartă în curtea ADI, astfel că totul a rămas la nivel de propunere:
În ADI a fost următoarea propunere din partea municipalităţii Buzău. A propus Asociaţiei că ar fi bine să se suspende pînă cînd va fi gata studiul. Suspendarea e suspendare, toată lumea a fost de acord şi s-a hotărît în şedinta ADI ca municipiile Buzău şi Rm. Sărat să de hotărîri de Consiliu Local în care să suspende această plată. Hotărîrile C.L.M. de la Buzău şi Rm. Sărat sînt aproape identice, la virgulă, şi spun acelaşi lucru, şi anume că s-a hotărît să se propună către ADI şi să-i ceară să supende această plată pentru o perioadă de o lună, două, sau trei pînă cînd e gata studiul al apei meteorice. Pînă în acest moment n-avem decît declaraţii de presă furibunde, crîncene. Dar, din punct de vedere legal, după ce i s-a cerut să i se aprobe, i s-a aprobat de către ADI să dea o hotărîre de CLM, trebuiau să găsească temei juridic. Probabil n-au găsit temei juridic, pentru că nu există. S-a dat doar o hotărîre C.L.M. care cere ADI să suspende.
Răspunsul primarului Constantin Toma la cele dezvăluite de Ionel Tescaru a fost unul ironic: Păi, vă rog să luaţi act de ce a spus dl. Tescaru pentru că el este conducătorul absolut în judeţul Buzău, el are dreptate. Deci, îi dau dreptate sută la sută. El decide ce se întîmplă în acest judeţ, inclusiv în acea ADI. Dacă el a spus treaba asta, înseamnă că el a decis aşa. În acea ADI s-a hotărît că dacă avem o hotărîre de consiliu şi noi am dat o hotărîre de sistare, nu de suspendare. Dacă dl. Tescaru consideră altceva este treaba lui. La cele 15 procese, probabil, va mai fi unul şi are toate şansele să cîştige„. 
Întrebat dacă, totuşi, buzoienii vor plăti după 1 februarie apa meteorică, Toma a zis: Întrebaţi-l pe dl. Tescaru, vă rog, pentru că el ia deciziile, el face facturi sau nu face facturi. El este deţinătorul întregului adevăr în judeţul Buzău.”  
Pe de altă parte, primarul oraşului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, spune că dacă era înţelegere între părţi se putea ajunge la o soluţie pentru ca oamenii să primească facturi mai mici pentru apa meteorică.
Ca o certitudine, oamenii vor plăti apa meteorică oricît de mult primarul Rîmnicului şi-ar dori să nu o plătească, alături de primarul Buzăului, chiar dacă pare un conflict şi poate este un conflict între persoane sau între instituţii. Poziţia Rîmnicului prin primarul lui este aceea de a încerca să armonizăm poziţiile în ADI, iar beneficiarii, respectiv cetăţenii, să aibă parte de clemenţă, dacă pot să spun aşa, din partea celor care iau decizii astfel încît unul dintre principiile care stau la baza ADI, în care politica tarifară să fie în conformitate cu posibilităţile oamenilor să funcţioneze. Nu ar ajuta o hotărîre C.L.M. deoarece acea hotărîre trebuie să invoce o prevedere, ori ea nu există.”
Şi, pînă cînd va fi plătită apa meteorică, am aflat tot de la primarul Rîmnicului, Sorin Cîrjan
Se va plăti apa meteorică pînă cînd în ADI părţile vor înţelege că pentru a diminua facturile cetăţenilor trebuie să convenim şi contractele de delegare care să fie în aşa fel modificate astfel încît acestea să fie prevăzute ca acord al părţilor.”

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com