Acasa | Actualitate | Avertisment al Serviciului Român de Informații: Ar putea urma şi alte atacuri cibernetice

Avertisment al Serviciului Român de Informații: Ar putea urma şi alte atacuri cibernetice

nsainternetsurveillanceprogramvirus_pic1
Şeful Centrului Naţional de Cyberint, Anton Rog, a declarat că SRI a trimis informări despre atacurile cibernetice tuturor instituţiile pe care le protejează. Zeci de ţări au fost afectate de atacul de tip Ransomware, pentru care, atacatorii au cerut o recompensă de doar câteva sute de dolari.
„Este atacul de tip Ransomware, cel mai mare dintre cele care s-au desfăşurat până acum. Chiar şi cei de la Europol au spus că este atacul cel mai mare de acest tip. Este un atac Ransomware cu denumirea „I wanna cry, I wanna cript”. Practic, acest tip de atacuri criptează datele din ţinta atacului şi solicită o recompensă pentru acestea. În cazul acestui atac, recompensa s-a cifrat între 300 şi 600 de dolari. Deşi atacul a afectat, unii spun 70 de ţări, alţii peste 150 de ţări, suma strânsă de atacatori este una ridicolă, în fapt, ea nu şi-a atins ţinta din acest punct de vedere, în schimb a reuşit să producă pagube majore. Nu mă refer în special la România, cât la celelalte state. Au fost afectate reţele electrice, reţele feroviare, reţele bancare şi aşa mai departe. În România, Centrul Naţional Cyperint, din cadrul SRI a avut anterior această informaţie despre atac şi a stabilit o serie de proceduri pe care trebuie să le urmeze şi au transmis proceduri şi date instituţiilor publice pe care le are în zona de protecţie”, a declarat Anton Rog, Şeful Centrului Naţional de Cyberint, din cadrul Serviciului Român de Informaţii.
Chiar dacă au trimis informări despre atac încă din weekend, specialiştii spun că adevăratele efecte se vor vedea în momentul în care oamenii se întorc la serviciu şi pornesc calculatoarele. Un singur calculator infectat poate bloca o reţea întreagă.
Specialiştii în securitatea cibernetică au explicat că cea mai bună metodă de prevenţie este actualizarea frecventă a sistemului de operare.
„Practic, orice fel de instituţie care utilizează maşini de lucru cu sistemul de operare windows, care nu este actualizat la zi poate să fie ţinat unui astfel de atac. Recomandarea noastră, atât către utilizatorii de rând, cât şi către instituţiile publice şi private, este să folosească soft-uri licenţiate şi să lase opţiunea de actualizare automată a sistemului pentru ca acesta să fie cu actualizările la zi, ceea ce ar proteja într-o proporţie foarte mare aceste atacuri. Primim informaţii de la NATO, de la UE şi de la alte state, iar noi, la rândul nostru, trimitem astfel de informaţii statelor partenere, deci, există un schimb internaţional de date şi informaţii care să conducă la minimalizarea acestor atacuri”, a adăugat Anton Rog.
Luni, pentru prima dată în ţara noastră, Centrului Naţional de Cyberint a organizat o simulare virtuală a unui atac cibernetic pentru a depista care sunt punctele vulnerabile ale instituţiilor în ceea ce priveşte siguranţa cibernetică.

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com