Acasa | Politic | Apocalipsa lui Toma cade peste cei mai sărmani buzoieni

Apocalipsa lui Toma cade peste cei mai sărmani buzoieni

constantin-toma-candidatul-psd-la-primaria-buzau

Cel care a lăsat fără loc de muncă peste 3000 de oameni în ultimii ani nu se dezice şi dă cu barda tocmai în oamenii amărâţi care îşi duc traiul de azi pe mâine. Nu trece săptămâna şi pac apare şi gafa primarului industriaş nou ales doar de o mână de oameni.

Ilegitimul primar al Buzăului, Constantin Toma, votat de doar 16 mii de buzoieni din cei 113 mii aflaţi pe listele electorale din municipiu, îşi dă cu stângul în dreptul la fiecare apariţie în faţa presei. Face afirmaţii hazardate şi bagă spaima chiar şi în oamenii de rând.

Înjurat copios pe stradă de cei pe care i-a lăsat şomeri, Toma uită că a fost ales tocmai de către cei mai săraci dintre buzoieni, care şi-au găsit cu chiu cu vai un loc de muncă.

Dar să revenim la isprăvile lui Toma, care chiar dacă are nume de apostol nu se comportă ca un sfânt ci mai degrabă ca un tiran.

În loc să-l intereseze de câinii comunitari care te muşcă în faţa palatului comunal, sau să aducă investitori strategic care să dea de muncă tineretului, industriaşul e chitit din prima să-i lase fără pâine chiar pe cei mai sărmani dintre buzoieni care îndură frigul şi canicula de mai bine de 15 ani în plină stradă.

Lui Toma i s-a pus pata pe vânzătorii de cărţi şi de nimicuri în speranţa că va impresiona gloata. Reporter buzoian titrează că Toma va da de pământ în maxim o lună cu vânzătorii de cărţi, cosmetice şi textile de pe aleea Trandafirilor.

Comercianții de cărți, cosmetice, textile și alte produse, care își desfășoară activitatea la tarabele galbene de pe Aleea Trandafirilor, dar și cei de la ieșirea din Piața Centrală, spre Colegiul Mihai Eminescu, își văd afacerile puse în pericol. Noul edil a decis că aceștia nu mai pot continua în aceste locații și le-a trimis notificări de ridicare a tarabelor.

Decizia are rațiuni estetice și vine ca urmare a unor plângeri din partea deținătorilor de spații comerciale din zonă și a unor cetățeni nemulțumiți de arhitectura zonei. Conform notificărilor primite, în termen de 30 de zile, comercianții trebuie să-şi strîngă mărfurile şi să părăsească locaţia, avînd posibilitatea să-şi continue activitatea în fostul Bazar sau în Piaţa de mărfuri industriale din Centru.

Tot de la Toma citire am aflat săptămâna trecută că aproape 30 de poliţişti locali urmează să fie daţi afară plus alte sute de la RAM, Prestocm ,Urbis dacă se va ţine de cuvânt şi va executa operaţiunea la care este specialist, FALIMENTUL. Deşi anunţă restructurări massive pe de o parte , culmea primarul vrea să angajeze cât mai rapid personal pe alte posturi călduţe de la buget.

Mai departe citeşti şi te cruceşti nu alta în aceeaşi gazetă locală.

“Deși noul primar, Constantin Toma, este adeptul unei organigrame simplificate la nivelul Primăriei, la Palatul Comunal s-au scos la concurs posturi-cheie, pentru care urmează să fie organizate concursuri de ocupare. În total, sunt puse la bătaie 22 de posturi. Este vorba despre concursuri organizate în perioada 14-25 iulie, pentru funcții de la nivelul mai multor direcții și servicii. Printre acestea se numără Direcția Economică, Serviciul de Relații cu Publicul, Serviciul Juridic, Serviciul Urbanism și Biroul Îndrumare și Control Asociații de Proprietari”, scrie Cosmin Şontică în publicația reporterbuzoian.ro.

Vă spunem noi ce bănuim dragi buzoieni că se întâmplă în spatele acestor manevre cel puţin bizare. A venit vremea deconturilor când se plătesc poliţe iar cei care au lins din greu noua conducere sunt recompensaţi cu posturi călduţe în administraţie.

Au trecut vremurile bune când deşi înconjurat de hoţi, Boşcodeală se comporta fair play, ca un social democrat veritabil şi angaja toţi amărâţii din oraş.

Urmaşii lui Ion Vasile sunt un pericol public. Boşcodeală era mic copil pe lângă activiştii de frunte.
Sub masca închiderii robineţilor prin care se scurg banii publici, tătuca faliment cum este alintat Toma de foştii angajaţi de la Romet, vrea să pună pe butuci trei societăţi comericale în care cei mai mulţi dintre angajaţi sunt trecuţi bine de 50 de ani.

Este vorba de RAM, Prestcom şi Urbis Serv, societăţi căpuşate de pesedişti până la sânge. Manevrele deloc subtile sunt dictate de foştii comunişti avizi de funcţii şi de putere. Unul dintre consilierii de taină este lugubrul Gubandru, un personaj machiavelic care a şi făcut pe prefectul pe vremea când Ion Vasile tuna şi fulgera.

Alt personaj aflat în spatele lui Toma este avocatul Lucian Sălcuţan, politruc fără scrupule şi traseist cu ştate. Fără un plan de rezervă pentru cei lăsaţi pe drumuri Toma ascultă de aceşti consilieri îndoielnici şi vrea musai să vadă sute de angajaţi muritori de foame.
Potrivit ziarului Opinia, primarul a declarat vineri într-o conferinţă de presă că alte firme cu capital al municipiului ar putea dispărea, pentru că ,,ele nu trebuie să existe, nu vă spun mai mult, nu au de ce”, în timp ce Regia Autonomă Municipală, cu datorii de peste 20 de milioane euro poate intra în faliment în orice moment: ,,La Regia Autonomă Municipală este situaţia cea mai importantă, pentru că este responsabilă cu apa caldă şi căldura pentru 15.000 de apartamente din Buzău şi pentru o mulţime de instituţii. Compania are datorii foarte mari, peste 20 de milioane de euro, poate intra în încetare de plăţi, în faliment, în orice clipă, şi trebuie să analizez foarte-foarte serios, cu specialişti din zona privată – pentru că aici nu mă bazez pe nimic -, astfel încât să iau cea mai bună decizie. În tot cazul, nu trebuie să băgăm buzoienii în spaimă că nu vor avea căldură la iarnă, dar mă voi canaliza foarte mult să rezolv această problemă cât mai repede şi să avem o siguranţă; acum trebuie să câştigăm timp, mai târziu vom vedea ce facem. Nu vorbim acum despre subvenţii, pentru că nu sunt bani la Primărie; bineînţeles că vor fi subvenţii, problema este să vedem câţi bani adunăm”, a mai spus Constantin Toma în Opinia.

Mai mult Toma şi sfătuitorii de taină nu se gândesc cu niciun chip să atragă investitori străini pe plaiurile Buzăului. Chiar şi în campania electorală Toma a afirmat răspicat că va ajuta doar capitalul autohton, adică firmele lui şi ale apropiaţilor, întărind ceea ce noi bănuiam, că îl doare în cot de prosperitatea oraşului şi de siguranţa locurilor de muncă.

Este mult mai uşor să închizi robineţii şi să direcţionezi banii direct către firmele tale. Funcţionează instant şi legislaţia nu-ţi dă nici mari bătăi de cap. O încredinţare direct, trei oferte aruncate la vrăjeală şi gata banu.Numai marafeţi la primărie să fie.

Pentru că suntem sătui de minciuni gogonate, îi facem o confesiune fostului activist de partid: nu punem deloc botul la vrăjelile comuniste.Toma va duce doar haosul la nivelul administraţiei locale iar afirmaţia noastră se va dovedi în maxim şase luni când probabil sute de buzoieni vor rămâne fără locuri de muncă, fără căldură şi apă caldă pentru că domnul Toma va închide robinetul risipei.

Este inutil să-i mai explicăm acestui diletant în ale administraţiei că schimbarea ar fi trebuit să vină tocmai din alte compartimente ale primăriei care n-au adus bani la buget după intrarea în UE.

Banii europeni care pe alţii i-au scos din groapa sărăciei ar fi putut fi soluţia prioritară a unui primar venit să salveze un oraş prăduit de şmecheri.

Dar aici este o altă şmecherie de care mulţi nu-şi dau seama. Aduci bani europeni ca să faci investiţii în infrastructură şi eventual într-un nou parc economic şi rezolvi dintr-un foc toate problemele cu care se confruntă comunitatea. Dar nu poţi să-ţi tragi partea leului, adică nu poţi să furi mai nimic pentru că eşti verificat la sânge.Şi nu poţi să aduci investitori străini ca să-ţi creşti concurenţa pentru firmele tale şi ale tovarăşilor de partid.

Fondurile care lipsesc de la buget ar fi putut fi acoperite foarte bine din surse de finanţare externe, din proiecte de perspectivă îndelungată pentru oraş.Mutarea ar putea să salveze şi aceste companii pe care Toma le arată cu degetul şi pe care le vrea rapid în faliment. Cu un management serios, RAM-ul, Prestcomul şi chiar şi Urbisul ar putea accesa fonduri europene la fel ca şi Compania de Apă, singura profitabilă din portofoliul primăriei, care derulează proiecte de zeci de milioane de euro.Dar asta cere efort şi timp pe care Toma nu şi le poate permite pentru că are firmele în procedură de faliment.

Ca să mai salveze ceva, industriaşul vrea banii şi îi vrea rapid prin contractele de la Compania de Apă şi din alte lucrări edilitare care vor fi externalizate.Banii nu se vor mai direcţiona către RAM, Urbis, Poliţia Locală sau Prestcom ci fondurile vor fi redirecţionate către firme cu acelaşi obiect de activitate controlate de apropiaţi.

Aşadar dragi buzoieni vor veni vremuri grele în care veţi experimenta un nou tip de orânduire la care nici n-aţi visat vreodată. La Buzău se va instala în curând un capitalism de cumetrie, sălbatic pe alocuri, însuşit şmechereşte de Toma de la tătuca Iliescu, mentorul care l-a făcut nabab peste cea mai mare companie din judeţ. Constantin Secară

Comentarii

Comentarii

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com